Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella

Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella
Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Exterior Photography, Facade
© Jaime Navarro

Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Exterior PhotographyCuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Exterior PhotographyCuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Interior Photography, Facade, BeamCuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Exterior Photography, FacadeCuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - More Images+ 25

  • Design Team : Federico Colella, Aleyda Reséndiz, Brenda Hernández, Riccardo Caffarella
  • Engineering : Alfredo Avila de Taller AE
  • Collaborators : Benjamín Toledo, Alan Amigón, Axel Maqueda
  • City : Xoxocotla
  • Country : Mexico
More SpecsLess Specs
Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Exterior Photography
© Jaime Navarro

Text description provided by the architects. After the 2017 Mexico big earthquake, due to structural damage in the sports center of Xoxocotla Municipality in Morelos, the PADF-Mexico (Pan-American Development Foundation), proposed to citizens a comprehensive rehabilitation project in this area, and a new community center with cultural and leisure facilities. The new public program is articulated in two buildings that fit in a remaining triangle-shaped area of the sport center.

Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Exterior Photography
© Jaime Navarro
Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Image 26 of 30
Ground floor plan
Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Exterior Photography, Door
© Jaime Navarro
Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Image 28 of 30
Secciones
Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Interior Photography, Door, Beam
© Jaime Navarro

The first structure larger and higher, with a multifunctional double-high open space, is placed parallel to an existing playground, creating a small green public square along the Niños Heroes Street; the second, lower and longer, that contains offices and classrooms for small workshop activities, is completely aligned with the street, generating a new urban front; a common large portico links the two buildings, improving a sense of community.

Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Exterior Photography, Door, Facade
© Jaime Navarro
Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Interior Photography, Facade, Beam
© Jaime Navarro
Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Interior Photography, Facade
© Jaime Navarro

This design strategy also permits to orient the complex along the north-south axis, getting better solar exposure. The presence of porticoes in the buildings also limits direct radiation on walls. The roof slope variation and geometry, improve cross ventilation in all rooms. A system of bamboo suspended ceiling and lattices in windows enhance thermal comfort; interwoven reed doors constantly allow air, light, and shadow effects to pass inside the rooms.

Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Interior Photography
© Jaime Navarro
Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Interior Photography, Beam
© Jaime Navarro
Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Exterior Photography, Facade, Beam
© Jaime Navarro

A mixed structure has been used for both buildings integrating steel standard profiles, and BTC earth blocks of “Mattone system”, a technology developed by Gloria and Roberto Mattone, researchers from the Polytechnic of Turin. The BTC blocks “Mattone” improves a better quality of masonry, through a double male/female joint, and have been produced in situ with local material and workers, using a special transportable press machine donated by the Italian Embassy in Mexico with the support of Xoxocotla community, that has also been involved in training workshops. Earth block properties get better environmental conditions inside the building and allow an exposed treatment of materials reducing construction costs.

Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella - Exterior Photography
© Jaime Navarro

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Municipality of Xoxocotla, State of Morelos, Mexico

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cuexcomate Community Center / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella" [Centro comunitario Cuexcomate / Federico Colella + Aleyda Resendiz + Brenda Hernandez + Riccardo Caffarella] 19 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970235/cuexcomate-community-center-re-lab-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.