Tetusin Design Re-use Office / yHa architects

Tetusin Design Re-use Office / yHa architects

Tetusin Design Re-use Office / yHa architects - Exterior Photography, FacadeTetusin Design Re-use Office / yHa architects - Interior Photography, Table, Chair, Beam, PatioTetusin Design Re-use Office / yHa architects - Exterior Photography, Windows, FacadeTetusin Design Re-use Office / yHa architects - Exterior Photography, Facade+ 16

More SpecsLess Specs
Tetusin Design Re-use Office / yHa architects - Exterior Photography, Facade
© Yousuke Harigane

Old meets new for Tetusin Design re-use office - The façade of an old university building stands next to a skeleton steel frame for yHa architects’ latest project in Fukuoka, Japan. ‘TETUSIN DESIGN RE-USE OFFICE’ is a mixed-use building that comprises both workspace and housing.

Tetusin Design Re-use Office / yHa architects - Exterior Photography, Facade, Garden
Courtesy of yHa architects
Tetusin Design Re-use Office / yHa architects - Image 15 of 16
Plan
Tetusin Design Re-use Office / yHa architects - Interior Photography, Table, Chair, Beam, Patio
© Yousuke Harigane
Tetusin Design Re-use Office / yHa architects - Image 16 of 16
Section and Elevation

the project’s unusual elevation was triggered by the client, who had been working on the preservation of the 1928 ‘Kyushu university Matsuyama welfare facility’. fearing its demolition, and the loss of a historic part of the university, the client and architect decided to take parts of the building and reconstruct it on another site 800 meters away.

Tetusin Design Re-use Office / yHa architects - Interior Photography, Windows, Door
© Yousuke Harigane

A striking contrast between solid and void - Rather than completely preserve the building like for like, yHa architects selected traces of the western-style architecture and layered them with contemporary elements. the architects identified three important ‘memories’: the ‘urban memory’ of the façade, the ‘spatial memory’ of the staircase, and the ‘material memory’ of the characteristic elevation color.

Tetusin Design Re-use Office / yHa architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Yousuke Harigane

the new façade stands three storeys tall and forms a striking contrast between solid and void. soft colors echo the original university building while a steel frame quietly mirrors the gable roof shape. behind the distinct frontage, a lower volume stretches back onto the site. there’s also a landscaped area that could be expanded onto according to the residents’ future needs.

Tetusin Design Re-use Office / yHa architects - Exterior Photography, Windows
Courtesy of yHa architects
Tetusin Design Re-use Office / yHa architects - Exterior Photography, Facade
© Yousuke Harigane

the interiors are light and airy, with traces of the old building seamlessly integrated with the new architecture. the lower volume features large, floor-to-ceiling windows and is topped with a translucent roof that makes the structure appear to glow at night.

Tetusin Design Re-use Office / yHa architects - Exterior Photography, Windows, Facade, Cityscape
© Seinosuke Kaneda

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Fukuoka, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tetusin Design Re-use Office / yHa architects" 12 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969966/tetusin-design-re-use-office-yha-architects> ISSN 0719-8884

© Yousuke Harigane

Tetusin设计株式会社再利用办公楼 / yHa architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.