We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Kindergarten Bambú / Gonzalo Mardones Viviani

Kindergarten Bambú / Gonzalo Mardones Viviani

© Pablo Casals Aguirre© Pablo Casals Aguirre© Pablo Casals Aguirre© Pablo Casals Aguirre+ 45

Las Condes, Chile
More SpecsLess Specs
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

Text description provided by the architects. The kindergarten Bambú is located in the commune of Las Condes, in the foothills of the Andes in Santiago de Chile.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
Floor Plan  - First Floor
Floor Plan - First Floor
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

A first consideration was to resolve how the Kindergarten wouldn't disturbe the neighbors and on the other hand that the children wouldn't be deconcentrated from their games and studies by the neighboring buildings. The strategy was to excavate the lot creating a lowered horizontal, in order for the building to be partially buried, isolated from the neighboring buildings and open to the distant landscape, hills, mountain range and sky. In addition, the building was structured towards the edges of the lot, freeing the playground in the center, structuring a system of classrooms around interior courtyards that allow clearly defined spaces and that are articulated in front of the two corridors that frame the large central courtyard.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
Section 02
Section 02

The project proposes a route through a portico made up of several clearly differentiated volumes. A cylindrical volume, a square-shaped one, others referring to the rectangle and the diagonal. In this way, while being in the central courtyard, these bodies make apparent the magnitude of the large and the small, the near and the far.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
Section A-A
Section A-A
Section B-B
Section B-B
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

We chose, as in all our works, a unifying tone and material to bring the elements together. Laminated pine beams, columns and walls of distinguished pine slabs. The geometry of the volumes is composed of basic shapes, easily recognizable by children (cubes, triangles, squares and cylinders of light), favoring the use of vertical, diagonal and horizontal light in each of the volumes. We wanted the building to be very silent in its forms in order to transmit the golden light of the distinguished pine. In the central courtyard a sculpture made by Federico Assler was installed especially for the kindergarten, which has a strong symbolic charge for the educational project.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Las Condes, Región Metropolitana, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kindergarten Bambú / Gonzalo Mardones Viviani" [Jardín infantil Bambú / Gonzalo Mardones Viviani] 08 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969620/kindergarten-bambu-gonzalo-mardones-viviani> ISSN 0719-8884
© Pablo Casals Aguirre

松木幼儿园 / Gonzalo Mardones Viviani

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.