The Pavilion / acme

The Pavilion / acme
The Pavilion / acme - Exterior Photography, Facade
© Hufton+Crow

The Pavilion / acme - Exterior Photography, CityscapeThe Pavilion / acme - Exterior Photography, FacadeThe Pavilion / acme - Exterior Photography, Stairs, Facade, WindowsThe Pavilion / acme - Exterior Photography, Beam, Facade+ 32

  • Architects: acme
  • Area Area of this architecture project Area :  2275
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Hufton+Crow
The Pavilion / acme - Exterior Photography, Cityscape
© Hufton+Crow

Text description provided by the architects. A new timber-framed building, the Pavilion, which stands at the gateway to Queen Elizabeth Olympic Park in Stratford, has opened its doors and is set to become a new landmark meeting place in east London. The Pavilion sits in the heart of Endeavour Square within Stratford City Business District’s (SCBD) mixed use neighbourhood, International Quarter London (IQL).

The Pavilion / acme - Exterior Photography, Facade
© Hufton+Crow

Enjoying unrivalled views across London and the 560 acres of greenspace at the Park, the Pavilion is located yards from East Bank, where an increasing cluster of world-leading universities, arts and cultural institutions are basing themselves alongside an array of commercial, technology, manufacturing and retail businesses. Stratford is fast transforming into one of London’s most exciting new destinations to visit, work, live and learn.

The Pavilion / acme - Image 17 of 32
Site plan

The Pavilion was designed by award-winning international contemporary architects ACME. Conceived as a ‘vertical piazza’, it has stepped levels arranged on all sides in the form of stairs, balconies and amphitheatres that encourage exploration, providing several look out points and sitting places. The public is invited to enjoy views of the park from the public rooftop terrace. The building houses a visitors’ centre for the Park, and D&D London’s latest hospitality concept, Haugen, a delicatessen, brasserie and café inspired by Alpine dining, with interiors designed by award-winning creative studio Afroditi.

The Pavilion / acme - Exterior Photography, Stairs, Facade, Windows
© Hufton+Crow
The Pavilion / acme - Exterior Photography
© Hufton+Crow

Split over three floors, the Pavilion is an extremely lightweight timber structure that sits on top of a DLR tunnel with limited allowances for additional weight or foundations. Constructed using cross- laminated and glue-laminated timber panels, only shallow concrete foundations were needed. Timber has a much lower carbon footprint than more traditional materials and provides warmth and tactility to the interior. Elsewhere parametrically controlled timber fins have been used to clad the undersides of the projecting slabs to create a continuous soffit that invites and guides visitors to the roof. Native wildflower planting on the rooftop terrace and green spaces enhances the site’s biodiversity, creating a food source for pollinators alongside a nesting box for bird and bat species.

The Pavilion / acme - Image 24 of 32
Axonometric

Energy to the building includes a connection to the Stratford district heating and cooling network and external lighting has been designed to minimise light pollution. The Pavilion has achieved an ‘Outstanding’ BREEAM score of 92%. It is the second building at IQL to reach this exceptional standard, which places it in the top 1% of all newly constructed commercial buildings.

The Pavilion / acme - Interior Photography, Facade
© Hufton+Crow

The opening of the Pavilion heralds a new era in the development of International Quarter London and the continued transformation of Stratford as a mixed-use destination for London. The Pavilion’s completion will mark a milestone in the way that Endeavour Square is enjoyed by the public and surrounding communities. The site demonstrates Lendlease’s commitment to Mission Zero, the United Nation’s initiative, as a 1.5 degree aligned company, working towards being net zero carbon by 2025, and absolute zero by 2040. Using materials with low embodied carbon is a key step in Lendlease’s journey to eliminate Scope 3 emissions and achieving its 2040 target.

The Pavilion / acme - Exterior Photography
© Hufton+Crow

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:9 Endeavour Square, London E20 1JN, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Pavilion / acme" 05 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969593/the-pavilion-acme> ISSN 0719-8884

© Hufton+Crow

伦敦东区新地标,the Pavilion / acme

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.