Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten

Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten

Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Interior Photography, Kitchen, WindowsHaldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Interior Photography, Table, WindowsHaldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Interior PhotographyHaldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Exterior Photography, Facade, Garden+ 23

Schorndorf, Germany
More SpecsLess Specs
Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Exterior Photography, Garden
© Zooey Braun

Text description provided by the architects. The 6-group "Kita Haldenstraße" is located in a grown residential area in Schorndorf, Germany, at the interface to a park-like area. The property is characterized by impressive tree population. The cubature of the daycare center has been kept very compact in order to allow for a continuous play area in the west of the property and to include the vegetation as an identity-forming factor.

Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Interior Photography, Kitchen, Windows
© Zooey Braun
Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Image 21 of 23
Plan - Site
Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Interior Photography, Kitchen
© Zooey Braun

The location of the children plays an important role in the daycare center. This is achieved through clearly readable spatial allocations and spatial structures. The inner center, the heart, the village square creates identity and offers orientation to children, parents and caregivers. This is reinforced by the two two-story volumes, the multipurpose room and the play area, which penetrate the building structure and at the same time act as a guiding line. The skylights, which create an exciting effect in this central area with its incidence of light, emphasize this effect. Access is from the southwest. Via a roofed area and the breezeway, one first enters the self-contained foyer of the daycare center. From here there is a direct access to the multi-purpose room, the U3 group area on the ground floor and the Ü3 groups on the upper floor. The group rooms, including ancillary rooms, all face south. Niches in the corridors mark the transition to the groups and create privacy even when the doors are open.

Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Interior Photography, Table, Windows
© Zooey Braun
Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Image 23 of 23
Section
Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Interior Photography, Closet, Shelving
© Zooey Braun
Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Interior Photography
© Zooey Braun

The daycare center consists of a prefabricated all-wood construction and had been realized within 10 months. The visible surfaces convey the wooden construction and create authenticity and haptics.

Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten - Exterior Photography
© Zooey Braun

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Haldenstraße 45, 73614 Schorndorf, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Haldenstrasse Daycare / se\arch architekten" 03 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969373/haldenstrasse-daycare-se-arch-architekten> ISSN 0719-8884

© Zooey Braun

Haldenstrasse 日托中心 / se\arch architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.