Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio

Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio

Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Interior Photography, FacadeHotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Exterior Photography, ChairHotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Interior PhotographyHotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Interior Photography, BrickHotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - More Images+ 25

Playa de la Americas, Spain
  • Technical Architects : José Floreal Martínez Bermúdez, Julia Fariña Masset
  • Client : Explotaciones Turísticas La Paz
  • General Contractor  : Construcciones Médano
  • City : Playa de la Americas
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Exterior Photography, Chair
© Flavio Dorta

Text description provided by the architects. Hotel Parque La Paz on the southern coast of Tenerife required a thorough refurbishment. A constellation of problems amounted to a clear need to update and renovate and included accessibility, rooms that had not been redecorated since the opening in 1987, and common and office areas that had inherited a series of deficiencies.

Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Exterior Photography, Brick, Facade
© Flavio Dorta
Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Image 25 of 30
Floor Plan
Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Exterior Photography
© Flavio Dorta
Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Interior Photography, Facade
© José Oller

Our approach to reordering was inspired by the unique importance of access, not only as an attraction but also from a sensory point of view. We eliminated two rooms on the ground floor in order to link the reception area with the exterior. The main entry was planned to stand under a textile awning that reaches onto the street to welcome guests. The arrival ritual takes place upon ascending a gentle ramp under the pleasant shade. The welcome is crowned by a roped pergola that sifts light and lets in air.

Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Interior Photography
© Flavio Dorta

Inside, a vegetal urn ‐ volcanic rock and monstera ‐ forces you to turn, which enhances the multiple perspectives and suggests, as a leisurely holiday pause, the options to either access the reception or the new lobby bar, or rest relaxedly in the pleasant microclimate of the new lounge area. Once you are inside, a large luminous space is coated in a ceramic skin and combined with the design‐adapted Carrara marble counter, all under a felt ceiling whose arrangement, between intersecting beamlines, evokes the fragmented local landscape. The swimming pool area starts in the nearby premises. The common element, the braided ropes, is formed by a great hand‐woven canopy that shelters and structures the various spaces: the bar swimming pool in the light tones of the landscape is encased with ceramic pieces like bight fish scales that attract the touch; the geometry of the wide concrete benches orients the trajectory and organizes the different zones, separating direct entries to the solarium and swimming pool areas (the latter, surrounded by gardens, is fixed with a single, highly versatile porcelain material that can adapt to the requirements of the entire operation); and the lateral volume, a braided wagon below the canopy, is protected from the sun and traversed by the breeze that sifts through the roped walls like a basket contains the designated zones – a small stage, DJ cabin, a massage area, etc.

Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Interior Photography
© José Oller
Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Interior Photography, Brick
© Flavio Dorta
Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Interior Photography, Brick
© Flavio Dorta

Finally, regarding room renovations, the main strategy consisted in improving preexisting comfort conditions. Thus, we added cross‐ventilation via an adjustable trellis of wood strips and applied a limited palette of materials to highlight comforting sensations – wood color shade, marble, coolness, and white ceramic.

Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio - Exterior Photography
© Flavio Dorta

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:C. Luis Diaz de Losada, 2, 38650 Playa de la Americas, Santa Cruz de Tenerife, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hotel Parque la Paz Refurbishment / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio" [Remodelación hotel Parque la Paz / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio] 04 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969281/hotel-parque-la-paz-refurbishment-equipo-olivares-arquitectos> ISSN 0719-8884

© Flavio Dorta

绳编空间,Parque La Paz 酒店翻新 / equipo olivares arquitectos + Jorge Díaz Estudio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.