Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio

Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio
Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Exterior Photography
© Luís Díaz Díaz

Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Exterior PhotographyJoan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography, FacadeJoan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior PhotographyJoan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography, Fence+ 31

  • Architects: NØRA studio
  • Area Area of this architecture project Area :  945
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Luís Díaz Díaz
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, Adobe, TONIA FUSTER, Tres, Trimble
  • Lead Architect : Marina Munar Bonnin, Rafel Capó Quetglas, Pau del Campo Montoliu, Luca Lliteras Roldán
More SpecsLess Specs
Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Exterior Photography
© Luís Díaz Díaz

Text description provided by the architects. The design of a residential building through a system of visual, personal, and spatial relationships was the starting point for this project where tradition and contemporaneity go together.

Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography, Facade
© Luís Díaz Díaz
Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Image 27 of 31
Sitio
Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography
© Luís Díaz Díaz
Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Image 24 of 31
Axonometría
Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography
© Luís Díaz Díaz

In the center of the lovely town of Muro, we find a four-story apartment building. The building is articulated around one element: the façade. This unfolds into an interior face, opaquer, and an exterior one, open to the street with large openings. Between the two, a habitable space is formed that functions as a circulation core. 

Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography
© Luís Díaz Díaz
Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Image 26 of 31
Detail
Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography, Stairs
© Luís Díaz Díaz
Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography, Glass
© Luís Díaz Díaz

The conception of the façade as both horizontal and vertical access through a system of stairs, corridors and lift, allows us to create a space of connection between the user and the town and among neighbors while improving the intimacy where needed. The neighbors can occupy these intermediate areas, becoming an extension of their homes and generating a visual journey through the vertical space, which the perforated grates sheet for the stairs and platforms allows. 

Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography, Chair
© Luís Díaz Díaz
Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography
© Luís Díaz Díaz
Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography, Kitchen
© Luís Díaz Díaz

The location of the block, between Santa Anna’s convent and the Sant Joan Baptist’s parish church, gives different meanings to the façade throughout the year. On a daily basis, cars monopolize the street and its depth serves as an acoustic filter; On the other hand, when the street becomes the scene of festivals and processions, it acts as a platform that the balconies have in the neighboring buildings. The duality between the private and public areas is detailed by the different materiality of these spaces. Responding to the location, the marés stone forms the exterior image of the building. Inside the wall, there is a metallic skeleton connected to the structure. The lack of a traditional façade to the street is made up of two light and ventilation courtyards that extend the amount of exterior perimeter. These semi-public and open spaces work as filters through the private and public life of their residents. 

Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography, Fence
© Luís Díaz Díaz

Based on the layout of the dividing walls and patios, the floor plan becomes very flexible because each floor is different. The living zones of the houses are always accessible by the entrance, and the more intimate rooms are placed at the other end of the dwellings, where the building opens up with balcony corridors and thus generating a more intimate façade.

Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio - Interior Photography
© Luís Díaz Díaz

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Muro, Balearic Islands, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Joan Carles I 50 Residential Building / NØRA studio" [Edificio de viviendas Joan Carles I 50 / NØRA studio] 20 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968649/joan-carles-i-50-residential-building-nora-studio> ISSN 0719-8884

© Luís Díaz Díaz

双层‘夹心外墙’,Joan Carles I 50 住宅建筑 / NØRA studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.