JSL House / Bernardes Arquitetura

JSL House / Bernardes Arquitetura

JSL House / Bernardes Arquitetura - Exterior Photography, ChairJSL House / Bernardes Arquitetura - Interior Photography, StairsJSL House / Bernardes Arquitetura - Exterior PhotographyJSL House / Bernardes Arquitetura - Exterior Photography+ 16

Paraty, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area :  500
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Maíra Acayaba
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Di Mármore
  • Architecture : Bernardes Arquitetura
  • Interior Design : Bernardes Arquitetura
  • Team : Thiago Bernardes, Marcia Santoro, Camila Tariki, Giovanna Queiroz, Mariana Cohen, Felipe Coimbra, Fernanda Morais, Leemin Tang, Augusto Piccoli
  • Air Conditioning : Logiprojetc
  • Construction Company : Paraty Engenharia
  • Electrical And Hydraulic Installations : Zamaro
  • Industrial Kitchen Design Office : Leicht
  • Concrete Structure : Leão Engenheiros Associados
  • Landscape Design : Cenário Paisagismo
  • Lighting Design : Lightworks
  • City : Paraty
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
JSL House / Bernardes Arquitetura - Exterior Photography
© Maíra Acayaba

Text description provided by the architects. Located in a residential condominium in Paraty, in Rio de Janeiro, a few meters away from the beach, the JSL House was designed from the idea of connection - visual, privileging the view to the sea; and living and leisure spaces.

JSL House / Bernardes Arquitetura - Exterior Photography
© Maíra Acayaba

Arriving from the street, the visitor is faced with the steel volume carefully arranged on the landscaping with tropical species. On the left side, a triangular pergola, ingeniously created from the extension of the steel beams protects the garage between the garden.

JSL House / Bernardes Arquitetura - Exterior Photography
© Maíra Acayaba

Entering the residence, a lowered area with traditional height is later surpassed by the double-height, from the structural steel mesh.

JSL House / Bernardes Arquitetura - Exterior Photography, Chair
© Maíra Acayaba
JSL House / Bernardes Arquitetura - Exterior Photography
© Maíra Acayaba

At the perimeter of the entire residence, metal extenders are attached directly to the beams, where fixed brises Soleil of the same material are installed, perpendicular to the bedrooms and gourmet area. These receive gray paint, following the same finish as the structure and frames. This solution enables thermal comfort from the shading of the social area, which, in addition to the generous opening of the window frames, contributes to abundant natural ventilation.

JSL House / Bernardes Arquitetura - Interior Photography, Living Room
© Maíra Acayaba

The living receives wooden slats on the walls that also cover the ceiling of the lowered area of the hall and dining room, bringing comfort. In the same pattern, access doors to the TV room and service areas are mimicked. At the double height of the living room, a large fixed glass next to the checkered mesh brise allows seeing the vegetation, protecting it from exposure to the sun, like a veil.

JSL House / Bernardes Arquitetura - Interior Photography, Chair
© Maíra Acayaba
JSL House / Bernardes Arquitetura - Interior Photography, Stairs
© Maíra Acayaba

In furniture and accessories, typically beach textures are reimagined in a contemporary way. Sofa and armchairs are finished in linen, while the rug is made of sisal. At the end of the dining room, a screen made of sailor rope.
Entrance hall, living, and dining rooms become balconies when their frames are open to the gourmet area and the pool. Integrating the spaces, the same materials of the interior are used in the external floor and wall of the barbecue grill. On the roof, an awning with an electronic opening can be opened or closed.

JSL House / Bernardes Arquitetura - Interior Photography
© Maíra Acayaba

At the center of the living room, the steel staircase connects the private areas to the ground floor. Above the hall, the home office allows a certain visual permeability directly to the beach from white metallic fins. In the bedrooms, sliding frames from floor to ceiling can be completely opened, which together with the colorless glass railing and breezes, bring the breeze and the blue of the horizon to the interior. The bedding follows a pattern of beach colors and textures, such as navy blue, ocher, and nautical striped pattern, and the headboard receives the same wood used on the ground floor.

JSL House / Bernardes Arquitetura - Exterior Photography
© Maíra Acayaba

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "JSL House / Bernardes Arquitetura" [Casa JSL / Bernardes Arquitetura] 24 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968545/jsl-house-bernardes-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.