Quinto / Quinzhee Architecture

Quinto / Quinzhee Architecture

Quinto / Quinzhee Architecture - Exterior Photography, Windows, FacadeQuinto / Quinzhee Architecture - Exterior Photography, Windows, FacadeQuinto / Quinzhee Architecture - Exterior Photography, Windows, FacadeQuinto / Quinzhee Architecture - Exterior Photography, Windows, FacadeQuinto / Quinzhee Architecture - More Images+ 11

Québec, Canada
More SpecsLess Specs
Quinto / Quinzhee Architecture - Exterior Photography, Windows, Facade
© Dave Tremblay / 1Px

Text description provided by the architects. Located in St-Sauveur, an old industrial neighborhood of downtown Québec in which many buildings are being replaced by new housing projects, Quinto replaces a small single-family home at the intersection of Montmagny and Boisseau streets. The project includes three large units, a studio and a townhouse which are distributed around a compact scissor staircase.

Quinto / Quinzhee Architecture - Exterior Photography, Windows, Facade
© Dave Tremblay / 1Px
Quinto / Quinzhee Architecture - Image 12 of 16
First Floor Plan
Quinto / Quinzhee Architecture - Exterior Photography, Windows, Facade
© Dave Tremblay / 1Px

This variety of typologies help to maintain a diversity of occupants in the area. The larger units attract families to the city, while the smaller units are more suitable for singles or couples. The L-shaped implantation allows for a maximum of through units, and a minimum of two illuminated facades in each dwelling. In addition, each unit has an independent entrance on the street, which is a strategy that we put forward in most of our projects since it contributes to the feeling of security and belonging to the neighborhood.  This also allows us to reduce the space allocated to circulation and to give it back to quality living spaces.

Quinto / Quinzhee Architecture - Exterior Photography, Windows, Facade
© Dave Tremblay / 1Px

A large entrance gives access to the interior courtyard of the townhouse, while on the roof a common terrace and an urban vegetable garden allow for an appreciation of the city landscape. This double exposure allows occupants to choose different atmospheres according to their desires. One can therefore enjoy the urban bustle in the front exterior living spaces while benefiting from the quieter spaces of the courtyard. This shared space also encourages good neighborliness and exchanges between the building's residents.

Quinto / Quinzhee Architecture - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade
© Dave Tremblay / 1Px
Quinto / Quinzhee Architecture - Image 15 of 16
Elevation

A regular masonry grid runs along the two main facades and frames the rhythmic disposition of the windows. Loggias have also been integrated into the grid to provide outdoor spaces for each unit. Fine awnings cover and identify the entrances of each dwelling. At the back, a light steel and fiber cement cladding update the vernacular vocabulary which is typical of the neighborhood.

Quinto / Quinzhee Architecture - Exterior Photography, Windows, Facade
© Dave Tremblay / 1Px

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Quinto / Quinzhee Architecture" 20 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968534/quinto-quinzhee-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.