Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark

Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark

Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography, Facade, Column, ConcreteLast Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography, BeamLast Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography, FenceLast Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography+ 36

More SpecsLess Specs
Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Exterior Photography, Facade
© Mikel Ibarluzea

Text description provided by the architects. This is how Fugazi's song, Last Chance for a Slow Dance, began, and that was the feeling we had at the beginning of what was finally going to be the last stage in the construction of Larrabetzu's little aterpe. Several years had passed before, those of the toughest crisis, with different projects for different use proposals, archaeological interventions, some unexpected events and even a contractor unable to carry out the intervention to a successful conclusion. Before resuming the works, the building had to be redesigned again, to leave it the same it was at the beginning, but solving the problems generated in the disastrous first phase of its construction. It was indeed the last chance for a slow dance.

Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Exterior Photography, Column
© Mikel Ibarluzea
Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Image 25 of 36
Site Axonometry
Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Exterior Photography
© Mikel Ibarluzea

An aterpe in the Basque language is a refuge, a covered place or a shelter. In the Basque regions, it is used - indistinctly in Euskara or Spanish - to define a covered open space, so necessary due to the rainy climate of the country. Given the lack of covered public spaces in the urban center of the municipality, during the development of the first draft for the refurbishment project of the Larrabetzu town hall building, the idea of ​​replacing the building attached to it, emerged. The building, almost disused and of little architectural value, would be transformed in a covered outdoor space that could complement the public space that surrounds the town hall. This place, which, as herriko plaza - town square -, is the most important and central area in the urban fabric of the town, and which therefore brings together many of the social and recreational activities of the citizens, did not have covered outdoor and open spaces. The aterpe, even with its modest dimensions, aims to alleviate this lack, creating a space protected from bad weather but at the same time open, ventilated, bright and highly permeable, which also, due to its volume and architecture, integrates silently into Larrabetzu’s urban plot.

Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography, Facade, Column, Concrete
© Mikel Ibarluzea
Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Image 33 of 36
Section EE
Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography, Facade
© Mikel Ibarluzea
Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography, Facade, Beam
© Mikel Ibarluzea

The new covered public space is configured by means of a structure that acts as an envelope for the new volume, very similar to that of the previously existing building. From a similar perspective of respect for pre-existence, the project aims to recover the original physiognomy of the dividing wall of the town hall building, as well as the integration of the external stairs and the annexed fountain in the new building. Through its identification in the collective memory of the people of Larrabetzu, this gesture contributes to the assimilation and quiet integration of the new building, both physically, in the well cared for and protected environment of the old town; and temporarily, as another substrate in the history of the place.

Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography, Beam
© Mikel Ibarluzea
Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Image 26 of 36
Axonometry
Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography, Beam
© Mikel Ibarluzea
Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography, Beam
© Mikel Ibarluzea

The structure of the outer covering that makes up the space, made of laminated wood, consists of a series of structural ribs or nerves that serve as an open and ventilated envelope and support three sloping roof planes. The structure is complemented by a single large wooden pillar attached to the town hall building that supports both the roof and a mezzanine. The latter, a cross-laminated timber slab, by means of a small portico at one end and a large cantilevered concrete beam at the other.

Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography
© Mikel Ibarluzea

The space is distributed over two floors. An open plan ground floor, which houses a small bar or multipurpose stall or txosna, for daily or occasional uses, linked to the activities that take place in the public space, and a small upper mezzanine, accessible from the external stairs. Once the town hall building refurbishment project is carried out, the mezzanine floor will provide the plenary hall with direct access and an evacuation exit. This mezzanine complements and enriches the covered space, making it more versatile as it can be used in multiple ways, such as a pulpit, a stage, etc.

Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography, Fence
© Mikel Ibarluzea
Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography
© Mikel Ibarluzea
Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Image 30 of 36
Constructive Section BB
Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography, Stairs, Fence, Beam
© Mikel Ibarluzea

The proposal favors the maximum permeability of the covered public space so that a large number of structural ribs disappear on the ground floor to configure two large entrances, one from the main square and the other from the west façade, following the usual routes on the square. A small window allows access from the south alley, although this does not take place at the same height. The arrangement of the pillars gives the space a wide visual permeability, and a public lighting installation using linear LEDs generates suggestive and balanced lighting that can also be regulated and is highly energy efficient. From outside, the aterpe acts as a lantern, illuminating the square with diffuse and subtle light.

Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Interior Photography
© Mikel Ibarluzea

As for the image of the building, it offers a contemporary one that it is at the same time respectful of the local architectural tradition both in its shape and volume, in accordance with the previously existing building, as well as in its construction and finishing materials. The chosen materials, wood and stone, and a treated, stone-looking concrete, contribute to the correct integration into their surroundings.

Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Exterior Photography, Facade
© Mikel Ibarluzea

In addition, the intervention to replace the previously existing building with one that is clearly distinct from the main building, and the restoration of the dividing wall as a new façade, helps to enhance the compositional value of the complex, adding value to the town hall building, thus integrating the new building, despite its contemporary appearance, in a much more harmonious and silent way in ​​the town square of Larrabetzu.

Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark - Exterior Photography, Fence
© Mikel Ibarluzea

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Askatasuna Plaza, 48195 Larrabetzu, Bizkaia, España

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Last Chance for a Slow Dance Covered Public Space / Behark" [Espacio público cubierto Last Chance for a Slow Dance / Behark] 16 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968483/last-chance-for-a-slow-dance-covered-public-space-behark> ISSN 0719-8884

© Mikel Ibarluzea

覆盖公共空间,Larrabetzu's little aterpe / Behark

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.