SE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects

SE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects

SE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects - Exterior Photography, Windows, Door, Brick, Facade, CourtyardSE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects - Interior Photography, Table, Chair, BeamSE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects - Interior Photography, Countertop, Table, Kitchen, Shelving, ChairSE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects - Interior Photography, Kitchen, Countertop, BeamSE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects - More Images+ 7

More SpecsLess Specs
SE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects - Exterior Photography, Windows, Door, Brick, Facade, Courtyard
© Adam Scott

Text description provided by the architects. A growing family needed a larger kitchen and wanted a family room that opened up the garden - there was, however, a large tree that sat directly next to the existing kitchen. It was loved by the family, they have enjoyed sitting under it in the summer, watching the seasons change against it but it was threateningly close to the house and blocking the light and views out.

SE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, Beam
© Adam Scott
SE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects - Interior Photography, Table, Chair, Beam
© Adam Scott

Our response has been to create an extension that has been inspired by the feeling of sitting under a tree. Glimpsing the sky in different directions and with changing light as though looking up through its branches. The form of the roof, also allowed light to get to the back of the room.

SE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects - Interior Photography, Countertop, Table, Kitchen, Shelving, Chair
© Adam Scott

Our brief was to create a space with a series of overlapping functions: a kitchen, a dining room, a snug for watching a flickering light (either fire or tv), and a garden room. To keep this open yet clearly demarked we used stepped levels between the spaces, and a shift in finishes.

SE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects - Interior Photography, Closet, Shelving, Beam, Windows, Handrail
© Adam Scott
SE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects - Interior Photography, Kitchen, Shelving, Chair
© Adam Scott

The kitchen is elevated with a timber floor continuing the floor finish in the main house. The floor then steps down to the dining room and still further to the snug. The snug and the dining room are limestone finish which runs through to the garden. This emphasizes the cutting into the solid ground with the tree growing above.

SE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects - Interior Photography, Closet, Table, Windows, Door, Facade, Chair
© Adam Scott

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "SE24: Whilst Sitting Under a Tree / Turner Architects" 14 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968282/se24-whilst-sitting-under-a-tree-turner-architects> ISSN 0719-8884

© Adam Scott

SE24:坐在树下时 / Turner Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.