We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Footstep Pre-school / Parsonson Architects

Footstep Pre-school / Parsonson Architects

© Paul McCredie© Paul McCredie© Paul McCredie© Paul McCredie+ 26

Palmerston North, New Zealand
More SpecsLess Specs
© Paul McCredie
© Paul McCredie

Text description provided by the architects. Footsteps is a pre-school designed for the Seventh Day Adventist Church in Palmerston North. It is located on a large property in a commercial/retail area, backing onto a local primary school. The building occupies half the site with car parking and garden areas to the north. The building has been pushed to the street edge to engage with passers-by, different from the ‘big box' retail outlets nearby, which sit behind large car-parks.

© Paul McCredie
© Paul McCredie
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© Paul McCredie
© Paul McCredie
© Paul McCredie
© Paul McCredie

The project was built to a relatively tight budget and is based around a prefabricated Coresteel gabled shed structure with a section of roof raised at the street edge to mark the building's presence. Colored panels and vertical rhythms are used to accentuate this and guide visitors into the building. Randomly placed circular windows allow the children to engage with activity in the street and vice versa. Circular motifs, playful colors, and rhythmic detailing punctuate what is fundamentally just a simple shed.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

Entry into the pre-school angles into the building on the diagonal, offering views across indoor and outdoor play spaces before arriving at the reception. Once inside areas are divided into under two’s and over two’s. The main space is the over two’s an indoor play area, which has service spaces, kitchen, and bathrooms running along its southern edge, with a large indoor/outdoor area to the north that can be closed off in bad weather, which leads out to generous outdoor play areas.

© Paul McCredie
© Paul McCredie
Elevations
Elevations
© Paul McCredie
© Paul McCredie

Flexible, functional, and playful furniture has been developed with a quest for economy. Tables are cut out in different shaped sections of melamine-coated plywood mounted on standard legs, allowing for users to create varying combinations of shapes depending on activities. Large drainage pipes are cut and joined together to make bag storage areas and climbing holes.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Palmerston North, New Zealand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Footstep Pre-school / Parsonson Architects" 12 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968221/footstep-pre-school-parsonson-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.