House O / SAKUMAESHIMA

House O / SAKUMAESHIMA

House O / SAKUMAESHIMA - Exterior Photography, WindowsHouse O / SAKUMAESHIMA - Interior Photography, Windows, BeamHouse O / SAKUMAESHIMA - Interior Photography, Windows, Sink, BeamHouse O / SAKUMAESHIMA - Interior Photography, Windows, Facade, Column+ 23

Yamanashi, Japan
  • Architects: SAKUMAESHIMA
  • Area Area of this architecture project Area :  92
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Satoshi Shigeta
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  IOC, Lonseal Corporation, Nagoya Mosaic-Tile
More SpecsLess Specs
House O / SAKUMAESHIMA - Exterior Photography, Windows
© Satoshi Shigeta

Text description provided by the architects. The site is located in the northern part of Yamanashi City, Yamanashi Prefecture, surrounded by vineyards, with a panoramic view of the Kofu Basin and Mt.Fuji. This architecture is located in a corner of the site with a total area of 920m2, consisting of 470m2 of area for building and 450m2 of area for the vineyard. This is a two-storied wooden building with a total floor area of 123m2 and a building area of 92m2.

House O / SAKUMAESHIMA - Interior Photography, Windows, Beam, Chair, Deck
© Satoshi Shigeta
House O / SAKUMAESHIMA - Image 19 of 23
Plan - 1st Floor
House O / SAKUMAESHIMA - Interior Photography, Kitchen, Beam, Chair
© Satoshi Shigeta

The owner is a family of four, a couple aged 30 and two children aged 3 and 1. After the construction, the building was handed over to the family, and their life began. This architecture is a vessel that can be changeable as the family grows. The building was planned to be able to develop around a flexible configuration.

House O / SAKUMAESHIMA - Interior Photography, Windows, Sink, Beam
© Satoshi Shigeta

The floor plan is based on a grid of 2,730mm, and the entire structure is made up of wooden columns and beams. As the life cycle of the family changes, the configuration of rooms and the location of objects can be changed. This grid allows for the renewal of walls and fittings.

House O / SAKUMAESHIMA - Interior Photography, Windows, Beam
© Satoshi Shigeta
House O / SAKUMAESHIMA - Image 23 of 23
South Elevation
House O / SAKUMAESHIMA - Exterior Photography, Windows
© Satoshi Shigeta

Although this is common in traditional Japanese architecture, I think that this structure is very suitable for the changes and speed of modern life. The shape of the building and the design of the exterior is designed to be simple, without forgetting the fact that the main actors are the families living there. The design of the building's shape and exterior is simple, keeping in mind that it is the family that lives there that plays the main role, and valuing the flow of life that takes place there.

House O / SAKUMAESHIMA - Exterior Photography, Windows
© Satoshi Shigeta

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House O / SAKUMAESHIMA" 08 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968127/house-o-sakumaeshima> ISSN 0719-8884
© Satoshi Shigeta

O 住宅 / SAKUMAESHIMA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.