Villa West / MASA

Villa West / MASA

Villa West / MASA - Exterior Photography, Facade, WindowsVilla West / MASA - Interior Photography, Table, Chair, Beam, ColumnVilla West / MASA - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, BeamVilla West / MASA - Interior Photography, Bathtub, BeamVilla West / MASA - More Images+ 30

Rotterdam, The Netherlands
  • Cabinetry Design/Installation: Berg&Smidt Interior construction
  • City: Rotterdam
  • Country: The Netherlands
More SpecsLess Specs
Villa West / MASA - Interior Photography, Chair
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. Rotterdam-based office MASA architects designs an elegant living space from a former sports building. An abandoned former war period sports building (constructed in the 1940s) was never intended to be renovated. Real estate developers thought of demolishing it as no one would imagine making anything useful out of it. However, the client bought the site and decided to turn the 'useless' building into a private villa. Converting this space into a livable environment presented a special challenge and made this project a unique experience.

Villa West / MASA - Interior Photography, Chair, Windows
© Tim Van de Velde
Villa West / MASA - Interior Photography, Living Room, Beam, Chair
© Tim Van de Velde
Villa West / MASA - Interior Photography, Chair, Garden, Beam, Courtyard
© Tim Van de Velde

The work started by dismantling the original structure. An inspirational moment came when walls and ceiling were stripped bare and the raw beauty of the original materials was revealed, which in combination with the vast space filled with light presented a great point of departure. The concrete structures were originally used to obtain large spans for the sports hall, visually increase the volume and define the interior space. Subdividing it into separate rooms while preserving the 'grandeur' of the original space was a tricky balance.

Villa West / MASA - Interior Photography, Living Room, Bedroom
© Tim Van de Velde
Villa West / MASA - Image 31 of 35
Plan - Ground floor
Villa West / MASA - Interior Photography, Dining room, Table, Windows, Beam, Chair, Patio, Courtyard
© Tim Van de Velde

Individually designed furniture elements were used instead of standard partition walls to do the trick. These furniture units do not touch the ceiling. Instead, glass or mirror surfaces are placed on top of them to create visual continuity by letting the original ceiling 'cut through the entire space, while sufficiently isolating the rooms. Thus, a cozy environment of the human scale was created, leaving the visual continuity of the original space uninterrupted.

Villa West / MASA - Interior Photography, Bathtub, Beam, Windows, Bedroom
© Tim Van de Velde

Made to measure furniture units designed from natural materials – each material applied only once - create a variety of interconnected spaces, each having a unique atmosphere. The boundary between the interior space and the garden was intentionally blurred following the principle of visual continuity. The windows which were initially not reaching the floor level were cut through to the ground level to make large openings along the façade. Reflected in the polished semi-gloss concrete floor, large windows create a feeling of lightness and openness, in a way making nature 'step in' and enrich the interior space.

Villa West / MASA - Interior Photography, Windows, Table, Beam
© Tim Van de Velde

The deck surface of the outdoor garden continues to the floor level of the interior. The 4-5m height row of bamboo creates a buffer space separating the villa from the surrounding apartment buildings. The Villa boasts an elegant indoor spa area located at the end of the house. A great view opens from the swimming pool 'box' framed by a black contour of the glass wall, to the 'heart' of the house: the kitchen and living room, placed along the same axis.

Villa West / MASA - Interior Photography, Living Room, Windows, Garden, Patio, Courtyard
© Tim Van de Velde

A 3m high mirror surface placed on top of the glass wall from the side of the living room, creates an optical effect of an endless ceiling, visually expanding the space. A new metal façade was added in order to provide perfect insulation, allowing to preserve the 'naked' surface of brick walls and have a warm temperature inside the house. Invisible from the street, the Villa houses generous spaces of great quality, probably making it the largest house in the city.

Villa West / MASA - Exterior Photography, Windows, Beam
© Tim Van de Velde

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa West / MASA" 06 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967914/villa-west-masa-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.