McNeal 020 Pavilion / Atelier David Telerman

McNeal 020 Pavilion / Atelier David Telerman

McNeal 020 Pavilion  / Atelier David Telerman - Exterior PhotographyMcNeal 020 Pavilion  / Atelier David Telerman - Interior PhotographyMcNeal 020 Pavilion  / Atelier David Telerman - Image 4 of 10McNeal 020 Pavilion  / Atelier David Telerman - Exterior Photography+ 10

  • Concept And Design : David Telerman
  • Collaborators : Shaoshu Zhang
  • General Contractor  : PureBuild Inc
  • Country : United States
More SpecsLess Specs
McNeal 020 Pavilion  / Atelier David Telerman - Exterior Photography
© iwan baan

Text description provided by the architects. McNeal 020 emerged from the desire of David Telerman and a private client based in France to build a perennial structure in the American desert, Southern Arizona, in response to the shared fascination for the surrealist nature, which brought years before artists such as Max Ernst in search of new forms. By bringing together the raw elements of the surrounding place, the building must offer a landscape to experience, as a photographer or a painter would do with their own means, with precise attention to the vastness of the desert, the weight of the wind, and the geometrical precision of the light. 

McNeal 020 Pavilion  / Atelier David Telerman - Exterior Photography
© iwan baan

The pavilion, all made of reinforced concrete cast-in-place, is composed of an inverted pyramid, digging into the ground and closed in the center. At the top, extending from the roof, are four lines of various lengths flattened onto the ground: elongated lines leading the visitor; lines to walk above, to feel the verticality of a fragile body, the fear of falling down; lines below, to capture the ever-changing light, distorted shadows waving on the steps as precise pendulums.  

McNeal 020 Pavilion  / Atelier David Telerman - Interior Photography
© iwan baan

Inside, a linear bench faces the door and the sunset light shining through. The underground structure, not visible entering the site from the East, gradually appears, revealing a breach, the steps, and the central space: the organization of procession.

McNeal 020 Pavilion  / Atelier David Telerman - Image 9 of 10
Section
McNeal 020 Pavilion  / Atelier David Telerman - Image 4 of 10
© iwan baan

Despite its apparent simplicity, the structure tends to express, almost in a primitive way, the contrast between nature that gradually disappears down the stairs in a quiet sound and the view of nature reappearing while climbing up the stairs, the reddish ground, heavy wind, and the mountains in the far end. 

McNeal 020 Pavilion  / Atelier David Telerman - Exterior Photography
© iwan baan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Arizona, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "McNeal 020 Pavilion / Atelier David Telerman" 31 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967624/mcneal-020-pavilion-atelier-david-telerman> ISSN 0719-8884
© iwan baan

沙漠中的倒置金字塔 McNeal 020 / Atelier David Telerman

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.