Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect

Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect
Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Exterior Photography, Windows, Facade
© Prue Ruscoe

Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Exterior Photography, Windows, FacadeSandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Exterior Photography, Chair, PatioSandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Interior Photography, Living Room, Chair, WindowsSandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Interior Photography, Stairs, Handrail+ 55

  • Council : Woollahra Council
  • Project Architects : Raffaello Rosselli, Jeffrey Blewett
  • Interior Designer : Romaine Alwill
  • Design Architect : Raffaello Rosselli
  • Production Manager : Luigi Rosselli⁠
  • Joinery : Sydney Joinery
  • City : Point Piper
  • Country : Australia
More SpecsLess Specs
Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Exterior Photography, Windows, Facade, Handrail, Balcony, Courtyard
© Prue Ruscoe

Text description provided by the architects. Located at the crest of a steep sand embankment, Sandcastle is built on a block many considered too difficult to build on; a forty-five-degree slope that presented a climb to reach the house even a mountain goat would find challenging. Yet despite this, and the added constraint of a sewer main running through the middle of the site, our young clients were not discouraged when they bravely chose to purchase the site in Sydney’s Point Piper to create their home.

Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Exterior Photography, Door, Facade, Windows, Courtyard
© Prue Ruscoe
Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Image 49 of 55
Plan - Third Floor
Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Interior Photography, Kitchen, Table, Sofa, Chair, Countertop, Windows
© Prue Ruscoe

At the time our clients approached Luigi Rosselli Architects with the vision for their project, Luigi Rosselli’s son, Raffaello Rosselli was keen to collaborate with his father in tandem with running his own architectural practice, and Luigi believed that a young architect would be a good match for the young couple.

Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, Chair, Windows, Bedroom
© Prue Ruscoe
Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Image 50 of 55
Plan - Fourth Floor
Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Interior Photography, Bedroom, Windows, Bed, Chair
© Prue Ruscoe
Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Interior Photography, Beam, Bedroom
© Prue Ruscoe

The resulting design was mindful in maintaining the natural slope of the site with minimal encumbrances such as stairs and retaining walls, instead, the street access at the bottom of the site was partially hidden below ground next to the garage.  One follows a winding set of stairs to re-emerge above the entry gate onto a small plateau that offers a view towards the beach across the road.  From there a steep garden stair with a rope handrail leads to the front door.  Those in the know can hop in the lift, positioned at the end of a tunnel at the street entry-level.

Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Prue Ruscoe
Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Prue Ruscoe

Construction was made somewhat difficult by the nature of the terrain; sand tends to behave like a fluid if it is not stabilized.  The excavation of large amounts of sand was required for both the lift tunnel and the house.  Once excavated the sand was stored on-site in large bags and then used to reconstruct the site’s original topography.  Raffaello Rosselli defied both the engineers and the landscapers in refusing to construct a series of retaining walls to hold the sand in place, instead, a method generally used to stabilize sand dunes, which uses horizontal layers of fabric to wrap back the sand layer over layer was employed.  The sand substrate was then covered with native grasses and plants. 

Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Sink, Beam, Windows
© Prue Ruscoe
Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Image 51 of 55
Section AA
Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Exterior Photography, Chair, Patio
© Prue Ruscoe

As a name, Sandcastle references the towering castle-like appearance of the home above the streetscape.  The three-story rise of this home is a result of the intention to lower the entry as close as possible to ground level, raise the upper levels to take advantage of the aspect of the site, and create a vertical link from the entry to the living and bedroom levels on the upper floors. Sand as a theme for the site is continued in the robust masonry, handmade bricks in a custom light color mix have a rich textural and timeless appeal.  Sunscreens using the same bricks were designed to provide transparency and shade without weakening the structure.  To the middle level of the home, there is a private, north-facing courtyard with a flat surface to allow the children to play soccer or basketball, or cricket without losing the balls down the house’s steeply sloped landscaping. 

Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect - Exterior Photography, Windows, Facade
© Prue Ruscoe

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Sandcastle / Luigi Rosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect" 30 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967558/sandcastle-luigi-rosselli-architects> ISSN 0719-8884
© Prue Ruscoe

陡峭斜坡上的沙丘城堡 / LuigiRosselli Architect + Raffaello Rosselli Architect

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.