Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei

Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei

Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography, CityscapeYangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior PhotographyYangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior PhotographyYangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography+ 38

More SpecsLess Specs
Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography, Cityscape
lights lit up the theater. Image © Weiqi Jin

Text description provided by the architects. Zhu Pei was invited by friends Yang Liping and Wang Yanwu to design their performing arts center in Dali. As a dance artist, Yang Liping has been enthusiastically caring for nature and culture here and devoted to discovering the local folk dance art in Yunnan. The Performing Arts Center is located on the northeast side outside the ancient city. Its east and south sides are farmland, streams, woods, and wetlands; the west and north sides are villages.

Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography, Cityscape
Cang mountain, old town and the performing art center. Image © Weiqi Jin
Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography
wooden roof and outdoor theater. Image © Weiqi Jin

The stretch of Cang Mountain stands on the west side of the Performing Arts Center, and the Zhonghe Stream among the eighteen streams in Cang Mountain passes through the ancient city from west to east, passing through the south side of the site and heading straight to the Erhai Lake.

Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Image 24 of 38
conceptual model
Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Image 21 of 38
sketch
Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography
west facade. Image © Weiqi Jin

The original idea of the Performing Arts Center is rooted in the perception of the local natural climate and the specific culture bred from it, as well as the survival wisdom of the locals. An open, outward-looking, horizontal roof that looks like an earthy landscape and shelters from rain is like the horizon at the junction of Cang Mountain and the Erhai Lake, creating a huge shelter, shaping a public space that contains the possibility of various events. It also provides an ideal habitat for people traveling between the ancient city and Erhai Lake.

Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography
outdoor theater. Image © Weiqi Jin
Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography
view from outdoor theater to roof ramp. Image © Weiqi Jin
Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography
view from outdoor theater to roof ramp. Image © Weiqi Jin

In people's impression, the theater has always been a huge black box wrapped by some fragmentary auxiliary functions such as a foyer, lounge, rehearsal hall, etc. It strives to isolate itself from the outside world and regards natural phenomena such as light, sound, and wind as its natural enemies. The greatest effort made by the architecture of the Performing Arts Center in Dali is to try to subvert people's perception of theater and create a new theater concept and new experiences.

Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography
view from outdoor theater to roof ramp. Image © Weiqi Jin

The Performing Arts Center tries to avoid the concept of internal and external distinction, black and white, and self-integrity, whether in terms of architectural space and form or in terms of performance and event activity content. This may be like the blank space in traditional Chinese painting. The author expects to use the incompleteness of his own painting to complete the work together with viewers of different eras with their own imagination, thus giving life to the work. This kind of intertwining and interdependence between the multiple elements of nature, architecture, performance, and people, together to create a full theater, thus realizing its integrity.

Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography
roofscape and outdoor theater. Image © Weiqi Jin
Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Image 13 of 38
roofscape and outdoor theater. Image © Weiqi Jin

Another idea is to fully interact with nature to realize natural intelligent ecological architecture. Dali is located on a plateau with strong sunlight. The far-reaching and horizontally extended roof is like a big canopy. While resisting ultraviolet rays, it also shapes shadows and provides a comfortable environment for people to shade and avoid rain. Through targeted design strategies, the Performing Arts Center fully responded to the local natural environment and climatic conditions and realized the diversity and mobility of architectural forms and spaces.

Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography
teahouse and outdoor theater. Image © Weiqi Jin
Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography, Facade
teahouse. Image © Weiqi Jin

In a nutshell, the concept of Yangliping Performing Arts Center is rooted in the perception of Dali's natural climate and culture. It is also another in-depth experimental work on the design philosophy of "Architecture of Nature" after the Jingdezhen Imperial Kiln Museum. This building indeed subverts our traditional cognition of theater, constructing a porous, open, and fluid alternative theater, more precisely an art space. It does not strive to be a monument, but sets a stage for the vast natural landscape beyond it: back against Cang Mountain and facing the Erhai Lake. It is like a ten-mile-long pavilion outside the ancient city, welcoming people who visit Dali.

Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography, Arch
outdoor theater. Image © Yao Zhang
Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography, Stairs, Facade
outdoor theater and outdoor peformance space. Image © Weiqi Jin

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dali, Yunnan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Yangliping Performing Arts Center / Studio Zhu-Pei" 02 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967481/yangliping-performing-arts-center-studio-zhu-pei> ISSN 0719-8884
aerial view. Image © Weiqi Jin

杨丽萍表演艺术中心 / 朱锫建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.