Built to Last House / Rinaldo Del Nero

Built to Last House / Rinaldo Del Nero

Built to Last House / Rinaldo Del Nero - Exterior Photography, Windows, FacadeBuilt to Last House / Rinaldo Del Nero - Exterior Photography, Windows, FacadeBuilt to Last House / Rinaldo Del Nero - Interior Photography, Windows, Facade, ColumnBuilt to Last House / Rinaldo Del Nero - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Table, Windows+ 43

Morbegno, Italy
More SpecsLess Specs
Built to Last House / Rinaldo Del Nero - Exterior Photography, Windows
© Marcello Mariana

"Built to Last” is a historical restoration project born of the desire to preserve the only remaining untouched building in a dense residential area marked by construction upheaval and architectural fakes. A building that, thanks to its distinct materiality and unequivocal typological features, can tell its rural story with honesty and pride.

Built to Last House / Rinaldo Del Nero - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade
© Marcello Mariana
Built to Last House / Rinaldo Del Nero - Image 42 of 43
First Floor Plan
Built to Last House / Rinaldo Del Nero - Interior Photography, Windows, Facade, Column
© Marcello Mariana

The old barn is transformed into a house with the addition of a new mass, clad in wood, projecting from the original stone, and supported by solid reinforced concrete pillars. The new fit onto the old, highlighting its true history by displaying in sharp contrast the architectural and temporal distinctions.

Built to Last House / Rinaldo Del Nero - Interior Photography, Windows, Brick
© Marcello Mariana

In the Alpine region, there is no better cladding than natural stone; it represents a rich heritage to be preserved, it is a historical symbol within the Valtellina context. Opting for preservation over demolition and reconstruction is a courageous and victorious choice, not without its challenges. Restoration allows the possibility to work with the natural wall finish in its most authentic form. Here, the historic stone is flanked with wood, creating a respectful continuity from existing to new.

Built to Last House / Rinaldo Del Nero - Exterior Photography, Windows, Facade
© Marcello Mariana

The interior of the building has been gutted and consolidated through a reinforced concrete box. A completely continuous insulated layer guarantees the level of comfort expected for a new building.

Built to Last House / Rinaldo Del Nero - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Table, Windows
© Marcello Mariana

The rough exterior skin contrasts with a soft interior, characterized by natural finishes, with oak wood furnishings and floors as a centerpiece of the palette. The kitchen is conceived as a technical recess in the living room, marked by dark tones and open to the adjacent area.

Built to Last House / Rinaldo Del Nero - Interior Photography, Living Room, Windows, Shelving
© Marcello Mariana
Built to Last House / Rinaldo Del Nero - Interior Photography, Bedroom, Bed, Windows
© Marcello Mariana

The addition gives rise to a welcoming, generous, and protective entrance porch, as well as a large upper terrace revealing an unexpected space with a privileged view over Mount Disgrazia. A “true” building, built to last over time, with regards to its context, fulfilling its new function while remaining the guardian of memory, innovation, and respect.

Built to Last House / Rinaldo Del Nero - Exterior Photography, Windows, Facade
© Marcello Mariana

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Built to Last House / Rinaldo Del Nero" 24 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967262/built-to-last-house-rinaldo-del-nero> ISSN 0719-8884
© Marcello Mariana

可持续住房 / Rinaldo Del Nero

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.