The Slatted Extension / YARD

The Slatted Extension / YARD

The Slatted Extension / YARD - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden, CourtyardThe Slatted Extension / YARD - Interior Photography, Kitchen, Sink, Countertop, Windows, BeamThe Slatted Extension / YARD - Interior Photography, Windows, Facade, Garden, CourtyardThe Slatted Extension / YARD - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Windows, Beam+ 25

London Borough of Islington, United Kingdom
More SpecsLess Specs
The Slatted Extension / YARD - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden, Courtyard
© Emanuelis Stasaitis

Text description provided by the architects. We were asked to resolve a problem with the layout of a house in the Whitehall Park Conservation Area in Islington. The house had wonderful high ceilings and well proportioned reception rooms, but the kitchen was very compromised. It was housed in an old side return extension and accessed through a warren of other rooms. It was too small and low, didn’t relate well to the dining room and was cut off from the other rooms in the house, accessed down a small flight of steps.  The owners wanted a generous, multifunctional family space where they could enjoy time together.

The Slatted Extension / YARD - Interior Photography, Dining room, Table, Wood, Lighting, Chair, Beam
© Emanuelis Stasaitis

Our solution was to take out the side wall of the rear reception room, reconstruct the side return completely and join the two spaces to create a lateral kitchen dining space. Behind this space the old dining room, with less access to natural light, became a utility room, cloakroom and music room. We flipped the kitchen into the old reception room and lowered the floor to create one seamless room level with the garden. This gave the kitchen a huge ceiling height and meant we could increase the size of the French doors which open out onto the garden, making them very grand and a real focal point of the room.

The Slatted Extension / YARD - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Windows, Beam
© Emanuelis Stasaitis
The Slatted Extension / YARD - Image 24 of 25
Existing Plan
The Slatted Extension / YARD - Interior Photography, Beam
© Emanuelis Stasaitis

The extension itself has a fully glazed roof to bring the most amount of light into the space, including electrically opening rooflights for ventilation. To avoid the dining room being overlooked by the neighbours upper windows, we designed a series of louvres made of oak to line the underside of the roof. These allow filtered light into the extension whilst maintaining a sense of privacy and enclosure. They are openable to allow the glass to be cleaned and we used them to inform the rest of the interior. The extension contrasts to the more traditional kitchen area with its high ceilings and ornate cornice, using oak panels as a lining around the walls. The opening into the kitchen forms a datum line, above which the oak is clad in battens to create texture and tie into design of the louvres.

The Slatted Extension / YARD - Interior Photography, Table, Chair, Windows
© Emanuelis Stasaitis
The Slatted Extension / YARD - Interior Photography, Windows, Wood, Beam
© Emanuelis Stasaitis

A bench containing storage runs all the way around the dining room and a large pivot window frames views from the music room into the garden. The window can be fully opened to connect the dining room to the outside. The rear wall of the dining room is finished in natural clay plaster, continuing the warm earthy tones of the oak cladding.

The Slatted Extension / YARD - Interior Photography, Kitchen, Sink, Countertop, Windows, Beam
© Emanuelis Stasaitis
The Slatted Extension / YARD - Interior Photography, Windows, Wood, Table, Beam, Chair
© Emanuelis Stasaitis

Externally we used a traditional yellow stock brick so the extension feels like it belongs to the house, but we used the brick in a sawtooth bond, laying them at 45 degrees to create a triangular pattern which create interesting shadows throughout the day.  

The Slatted Extension / YARD - Interior Photography, Windows, Facade, Garden, Courtyard
© Emanuelis Stasaitis

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Slatted Extension / YARD" 20 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967063/the-slatted-extension-yard> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.