Sara Kulturhus Center / White Arkitekter

Sara Kulturhus Center / White Arkitekter

Sara Kulturhus Center / White Arkitekter - Interior Photography, Beam, WindowsSara Kulturhus Center / White Arkitekter - Interior Photography, Stairs, Windows, BeamSara Kulturhus Center / White Arkitekter - Exterior Photography, Facade, WindowsSara Kulturhus Center / White Arkitekter - Exterior Photography, Windows, Cityscape+ 34

Skellefteå, Sweden
More SpecsLess Specs
Sara Kulturhus Center / White Arkitekter - Exterior Photography, Windows, Cityscape
© Patrick Degerman

Text description provided by the architects. The internationally active office White Arkitekter is dedicated to the renewable material wood and ecologically and socially sustainable architecture. In 2016, they designed a 20- storey building in Skellefteå in Sweden that will be one of the world’s tallest timber high- rise structures. Sara Kulturhus – a new cultural centre right in the core of the city combining theatre, museum, art gallery, public library, conference centre and hotel – opens this year. The building, designed to reduce embodied as well as operational carbon emissions, is mainly made of wood grown in the regional boreal forests. Solar panels and efficient energy systems further contribute to minimising the project's climate footprint. 

Sara Kulturhus Center / White Arkitekter - Exterior Photography, Facade, Windows
© Åke E:son Lindman

A new cultural centre. In 2016, White Arkitekter won the international design competition for the new cultural centre Sara Kulturhus in Skellefteå. The city is situated in the north of Sweden just below the Arctic Circle and has a long tradition of timber construction, which was the main source of inspiration for the competition proposal. White Arkitekter do not only create a new living room for the city’s inhabitants, but also a showcase for sustainable design.

Sara Kulturhus Center / White Arkitekter - Interior Photography, Wood, Beam, Facade, Column
© Åke E:son Lindman
Sara Kulturhus Center / White Arkitekter - Image 28 of 34
Floor plan level 3
Sara Kulturhus Center / White Arkitekter - Interior Photography, Stairs, Beam, Facade, Windows
© Åke E:son Lindman

With an elevation of almost 80 metres, Sara Kulturhus houses six theatre stages, the city library, two art galleries, and a hotel with 205 rooms, a conference centre, restaurants, sky bar, and spa. The 20-storey hotel offers dramatic views over Skellefteå.

Sara Kulturhus Center / White Arkitekter - Interior Photography, Stairs, Windows, Beam
© Åke E:son Lindman
Sara Kulturhus Center / White Arkitekter - Interior Photography, Stairs, Beam, Handrail
© Åke E:son Lindman

Ensuring that Sara Kulturhus is an “arena” for all citizens regardless of their previous interest in culture, has been a central concern for the municipality, and a starting point for the design. The location of the building and the transparent façade with many entrances work together to lower the threshold to enter the building, and to replace the image of an austere cultural institution with an open and welcoming building. Sara Kulturhus is aimed to enrich the community and become a new destination attracting visitors regionally, nationally, and internationally – a showcase for sustainable design and construction where all forms of culture live side-by-side.

Sara Kulturhus Center / White Arkitekter - Interior Photography, Beam, Facade, Windows, Column
© Patrick Degerman
Sara Kulturhus Center / White Arkitekter - Interior Photography, Beam, Windows
© Åke E:son Lindman

Innovative solutions for sustainable construction. With Sara Kulturhus White Arkitekter aims to expand the application possibilities of wood as a construction material for complex high-rise buildings and to make progress in the field of sustainable construction. The diverse programme has called for a range of innovative solutions in solid wood construction to handle spans, flexibility, acoustics and overall statics. The hotel for example is built from prefabricated solid cross-laminated timber (CLT) volume modules stacked between two CLT lift cores. In contrast, the low-rise building is constructed with columns and beams of glulam and cores and shear walls of CLT. The architecturally integrated design allowed the load-bearing structure to be built entirely without concrete, speeding up construction time and drastically reducing the carbon footprint. 

Sara Kulturhus Center / White Arkitekter - Exterior Photography, Facade
© Åke E:son Lindman

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Skellefteå, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sara Kulturhus Center / White Arkitekter" 18 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967019/sara-kulturhus-center-white-arkitekter> ISSN 0719-8884
© Åke E:son Lindman

Sara Kulturhus中心 / White Arkitekter

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.