House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda.

House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda.

House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Exterior PhotographyHouse in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Interior Photography, WoodHouse in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Interior PhotographyHouse in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Exterior Photography, Brick+ 24

Viana do Castelo, Portugal
  • Area Area of this architecture project Area :  340
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
    Photographs :João Ferrand
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, Secco Sistemi, Sika, Duravit, Knauf, CS Telhas, Cerâmica Artesanal Paulo Ramalho, Dörken, Fantini, Foursteel, France Air, Gneisse, Jular, Robbialac, Roofmate, Saint-Gobain, Terracota do Algarve - Artur Cavaco, Lda., Viega, Viroc, Weber
  • Lead Architects : Nuno Valentim, Frederico Eça, Nuno Borges
  • Project Team : Nuno Valentim, Frederico Eça, Nuno Borges
  • Engineering : Gepectrofa
  • Consultores : Bastir
  • City : Viana do Castelo
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Exterior Photography, Stairs
© João Ferrand

Text description provided by the architects. The Portuguese Sea coast between Viana do Castelo and Galicia is very popular for refuge and summer retreat. This house allows this double use. It is located halfway up a hill near the Atlantic Sea. This means that on the one hand it faces the sea and on the other hand, it profits from a unique plot that kept the natural beauty of the landscape.

House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Exterior Photography
© João Ferrand
House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Image 24 of 24
Floor Plan
House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Exterior Photography
© João Ferrand

The building site presents a rough topography, where a significant group of beautiful autochthonous trees stands out and was intended to preserve and enhance. A set of small traditional buildings and ruins that existed on the site were also incorporated in the proposal as qualifying elements for the exterior spaces surrounding the new house. The architectural qualities of the complex and its surroundings determined the solution, which sought to keep the identified values in the territory, vegetation, and existing constructions. The house is located close to the limits of the property and is partially buried due to the sloping of the land, to emphasize the existing atmosphere.

House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Exterior Photography, Brick
© João Ferrand
House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Exterior Photography
© João Ferrand

The construction occupies an area of land that ensured both sun exposure and sea views – adjusting itself to the inflection of an old water line still marked on the site, the existing trees, and the perimeter of the plot. Due to the slope of the terrain, we needed to make a permanent adjustment to the existing levels of the plot, which led to the subdivision of the program in two interconnected volumes. 

House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Interior Photography
© João Ferrand
House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Image 22 of 24
Section
House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Interior Photography
© João Ferrand

The precast concrete and the unpainted wooden window frames are intended to enhance the integration of the proposed volumes. The ceramic clay colored tile roof unifies the two volumes that are set on two different levels, some correspondence to the two different functions of living and resting. Living rooms and kitchen are located in the lower level, from where the house is accessed; bedrooms and office are located in the upper level. The landscape arrangements are carried out with the least possible modification of the pre-existing matter and forms.

House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda. - Exterior Photography
© João Ferrand

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda." [Casa em Viana do Castelo / Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda.] 19 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966910/house-in-viana-do-castelo-nuno-valentim-arquitectura-e-reabilitacao-lda> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.