House 180° / Studio VDGA

House 180° / Studio VDGA

House 180° / Studio VDGA - Interior Photography, Facade, BeamHouse 180° / Studio VDGA - Interior Photography, Bench, Beam, ColumnHouse 180° / Studio VDGA - Interior Photography, Windows, Chair, Handrail, Bedroom, BalconyHouse 180° / Studio VDGA - Exterior Photography, Stairs, Facade, WindowsHouse 180° / Studio VDGA - More Images+ 32

Pune, India
More SpecsLess Specs
House 180° / Studio VDGA - Interior Photography, Facade, Beam
© Hemant Patil

Text description provided by the architects. Respecting the site emboldened by the views of Khadakwasla back-waters and the hills beyond, this submerged house was conceptualized as a piece of architecture merging with the contours. 35 degrees sloping site with the contours seemingly stepping down into the lake were the guiding factors when we set out to design this 3375sft rural belvedere. A series of parallel, free-standing walls erupting from the slopes encompass the spaces.

House 180° / Studio VDGA - Interior Photography, Bench, Beam, Column
© Hemant Patil
House 180° / Studio VDGA - Image 36 of 37
Section
House 180° / Studio VDGA - Interior Photography, Beam, Windows, Column
© Hemant Patil

The plan is divided into three levels: the topmost arrival level, the main mid-level, and the lowermost level. The approach road to the site is from the top part of the slope thus making the entrance of the house at the top-most level and other areas of the house descending down the slope. The entrance at the top level is welcoming and rustic and at the same time, inconspicuous.

House 180° / Studio VDGA - Interior Photography, Bedroom, Table, Bed, Windows
© Hemant Patil

Beautiful elements, such as the house name carved in basalt stone, shallow stone water basin, and the different shapes of wall niches or devlis (as is called in local language) to hold the votives, accentuates the space. One reaches the mid-level of the house by climbing down a flight of steps, carved within the high stone retaining walls. The mid-level, comprising of living, dining, kitchen, and the master bedroom offers a full 180-degree view of the backwaters and the hills beyond. Big terraces parallel to the view were introduced to capture the scenery.

House 180° / Studio VDGA - Interior Photography, Beam, Handrail, Column
© Hemant Patil
House 180° / Studio VDGA - Image 34 of 37
Lower Ground Floor Plan

The lower level of the house consists of another bedroom and a semi-open verandah space. The verandah space is flanked by the site scenery on one side and the internal landscaped space on the other. Minimally accentuated by furniture and artifacts, the aim was to keep the house barely filled up and more open. Built-in cement benches and a few pieces of old wood furniture, fill up for the essentials in the house. Ample light and wind traverses the house on account of big openings and terraces.

House 180° / Studio VDGA - Exterior Photography, Facade, Deck, Garden, Patio, Courtyard
© Hemant Patil
House 180° / Studio VDGA - Image 35 of 37
Upper Ground Floor Plan
House 180° / Studio VDGA - Exterior Photography, Stairs, Facade, Windows
© Hemant Patil

The openings are a combination of clear glass sliding doors and another screen of sliding metal lattice panels that individually rotate on their axis. While the glass sliding doors offer unobstructed views of the scenery, the metal lattice screens cut off the harsh reflections and ensure the security of the house. These screens cast beautiful sciography patterns, which travel on various surfaces along with the direction of light. The structural system had to be precisely worked out on account of the site's steep slope, with the high stone retaining walls holding the soil at various levels.

House 180° / Studio VDGA - Exterior Photography, Facade
© Hemant Patil

Being situated in areas that experience heavy rainfall, the sloping roof was introduced. House has influences of the vernacular architecture. The flooring of the house is a combination of leather-finished local limestone accentuated with the cement flooring. The main entrance, adjoining the approach road, is done in rugged Basalt stone floor complementing the plain white textured walls. Toilets are again done in a mix of limestone and cement. Small elements with references in local architecture find space in this rustic abode.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House 180° / Studio VDGA" 14 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966424/house-180-degrees-studio-vdga> ISSN 0719-8884

© Hemant Patil

180度环景房,被“淹没”的房子 / Studio VDGA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.