The Bow Office / VPA Architects

The Bow Office / VPA Architects
The Bow Office / VPA Architects - Exterior Photography, Lighting, Facade, Fence, Garden, Courtyard
© Inclined Studio

The Bow Office / VPA Architects - Exterior Photography, FacadeThe Bow Office / VPA Architects - Interior Photography, Chair, HandrailThe Bow Office / VPA Architects - Interior Photography, Table, Chair, BeamThe Bow Office / VPA Architects - Interior Photography, Garden+ 23

Ahmedabad, India
  • Architects: VPA Architects
  • Area Area of this architecture project Area :  2250 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Inclined Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Jaquar, AIS Glass, Asian Paints, DAIKIN AIR CONDITIONER, INDIAN NATURAL GRANITE, Nexion, ROTOLAM
More SpecsLess Specs
The Bow Office / VPA Architects - Exterior Photography, Facade
© Inclined Studio

Text description provided by the architects. A site office is the first impression for any residential scheme. We decided to have a bold façade to have a unique identity. The façade is done using identically shaped metal members with a rustic finish, hence, the name “the bow office”. ‘Bow’ shaped members in between two wide horizontal bands have been articulated on the front elevation. This not only creates an eye-catching identity from the outside but also makes a beautiful play of patterns inside. The bow-shaped façade was done to co-relate and have a sense of continuity with the iconic crown feature that each of the residential towers will have, in the future. By evening, this façade lights up and transmutes into a shimmering jewel piece, adding a distinctive character to the skyline.

The Bow Office / VPA Architects - Image 22 of 23
Plan - Site
The Bow Office / VPA Architects - Interior Photography, Chair, Handrail
© Inclined Studio

The architecture here focuses to draw inspiration from the gardens outside, to create a prolific calming experience inside. Spaces and areas, in and around become aesthetically pleasing when they undergo landscaping, creating a conducive and responsive environment for the user. Continuing the same philosophy in mind, we planned this office such that each area, in particular, has a view to the outside in front and another side opening towards a courtyard with dense plantation.

The Bow Office / VPA Architects - Interior Photography, Table, Chair, Beam
© Inclined Studio

With an approach towards minimalism, we have a linear solid wall, cladded with different textured-toned stone, serving as the backdrop for the entire design. To achieve a sense of floating effect, the horizontal top slab has been separated through a glass slit over the vertical wall, throughout the built area. A long linear passage connects the entire office. The sciography created by the bow-shaped façade, making unusual patterns on the floor at different times of the day, adding an intangible element to the design. The office cabins are divided using glass partitions, letting one have transparency in work. There are three courtyards in the design.

The Bow Office / VPA Architects - Interior Photography, Garden
© Inclined Studio
The Bow Office / VPA Architects - Image 20 of 23
Section - AA
The Bow Office / VPA Architects - Interior Photography
© Inclined Studio

The central courtyard has the water element with sculpture and mild trickling sound of the water, imparting a welcoming gesture to the guests. The other two courtyards not only add the green element but, bring in a lot of natural daylight in the cabins, imparting freshness. These courtyards also help in practical aspects of the design for channelizing services. The interiors are done in raw and rustic tones using shades of browns and greys. Solid wood has been used in furniture and partitions. The language for landscaping has been kept modern with repetition in patterns and clean lines. The plantation in front has been done, such that it stays low height, with a mound, ground covers, and perfectly structures trees like terminally mentally and dates palms that have low foliage. This prevents any visual disturbance to the bold façade of the built-in between. The staggered stepped plaza in front breaks the monotony in the linear pattern.

The Bow Office / VPA Architects - Exterior Photography, Facade
© Inclined Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ahmedabad, Guyarat, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Bow Office / VPA Architects" 28 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965740/the-bow-office-vpa-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.