S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura

S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura

S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Exterior Photography, Stairs, FacadeS.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Exterior Photography, Stairs, FacadeS.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Interior Photography, Kitchen, StairsS.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Interior Photography, Fence+ 38

Aveiro, Portugal
S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Exterior Photography, Stairs, Facade
© Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. The house of S. Bartolomeu is located in a central area of the city of Aveiro, bordering its historic center - Bairro Beira Mar. The street, which gives its name to the house, makes the transition between single-family dwellings of 2 floors - older, and 4-storey multi-family housing buildings - most recent.

S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Exterior Photography, Stairs, Facade
© Ivo Tavares Studio
S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Image 36 of 38
Plan
S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Interior Photography, Fence, Facade
© Ivo Tavares Studio
S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Interior Photography, Fence
© Ivo Tavares Studio

Close to services, commerce, firefighters, school, and local government, the surroundings express local characteristics in contact with contemporary materials and languages. In this situation, the building, which is a new intervention, replicates and reinterprets the characteristics of the place, through the rhythm of fenestration and coating materials. 

S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Interior Photography, Kitchen, Stairs
© Ivo Tavares Studio
S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Image 37 of 38
Section
S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Interior Photography, Stairs
© Ivo Tavares Studio
S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Interior Photography, Closet
© Ivo Tavares Studio

The volumetry was established by the municipal services, to carry out the transition from the historic area to the most recent construction area. The building is divided into two T2-type houses with a private patio. Given the small size of the plot, the organization of its interior sought to optimize its construction area and valued it for its relationship with the back garden.

S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Interior Photography
© Ivo Tavares Studio

The interiors of the houses reflect its central location in the city, with pragmatic and functional spaces. The materials used, in addition to considering the characteristics of the place, respond effectively to contemporary living, with superior quality and finishes.

S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura - Exterior Photography, Stairs, Facade
© Ivo Tavares Studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "S.Bartolomeu House / Sónia Cruz - Arquitectura" [Casa S.Bartolomeu / Sónia Cruz - Arquitectura] 26 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/964819/sbartolomeu-house-sonia-cruz-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.