We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Bronte House / Tobias Partners

Bronte House / Tobias Partners
Bronte House / Tobias Partners - Exterior Photography, Windows, Facade
© Justin Alexander

Bronte House / Tobias Partners - Interior Photography, Facade, CourtyardBronte House / Tobias Partners - Interior Photography, KitchenBronte House / Tobias Partners - Interior Photography, Bathroom, Door, BathtubBronte House / Tobias Partners - Exterior Photography, Windows, Facade+ 22

More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. A dramatically steep site meant that the existing single storey house was neither benefiting from all areas of the property nor capturing the aspect and outlook over the ocean. Considering the context, it was apparent that a common approach of new buildings in the surrounding area was to build maximum height buildings as far forward as possible, creating multi-storey flat facades overlooking streets or visible from the foreshore, leaving lower levels disconnected from other functions of the house and upper levels disconnected from the ground. We wanted to take a more sensitive approach to the topography of site and how the building reads from the public domain.

Bronte House / Tobias Partners - Interior Photography, Facade, Courtyard
© Justin Alexander
Bronte House / Tobias Partners - Image 19 of 22
Plan Level 5
Bronte House / Tobias Partners - Interior Photography, Kitchen
© Justin Alexander

The concept was to terrace volumes up the site and away from the street, allowing for a more recessive building whilst enabling each level of the house to access daylight further through the day. This terracing ensures upper levels feel embedded in the site, and never towering above it. The street is a popular thoroughfare for pedestrians. The lower level, with it’s garden and pool is frequently used and sits above the footpath separated only by planting at the boundary. This allows an interaction with the public domain where the sounds from both intertwine.

Bronte House / Tobias Partners - Interior Photography, Living Room, Table, Windows, Chair
© Justin Alexander

The natural site steps up 5 storeys from the road, therefore it was important to connect each level and environment. We discussed at length with our clients that no space should feel disconnected from another or without access to external space. A key element in the design was an external void at the entry connecting the two living levels whilst allowing more daylight into the lower level. The top level connects to a rear herb and fruit garden whilst the bedrooms and study overlook the living lawned garden. All levels have multiple connections to external gardens, creating a feeling of being firmly grounded in the site.

Bronte House / Tobias Partners - Image 18 of 22
Plan Level 4
Bronte House / Tobias Partners - Interior Photography, Shelving, Windows
© Justin Alexander

Materiality of the building was kept simple with stepped concrete frames containing the other elements, mostly glazing or timber screening. To give the top volume a sense of lightness, we opted for a charcoal steel-framed structure with matching external cladding which, again enhances the recessive nature of the approach to site. Spines of joinery create a refined material base for all the spaces of the house to work from. The joinery is punctured only for access to stairs, meaning they sit continuous from front to back of the house across all levels, making them a truly functional and rational core element in the design.

Bronte House / Tobias Partners - Image 16 of 22
© Justin Alexander
Bronte House / Tobias Partners - Image 22 of 22
Front Elevation

Creating a building which is durable and long-lasting, which employs passive principles for heating and cooling, and which interacts with its social and environmental contexts were primary aims of the team, ensuring that this project is a responsible and sustainable contribution to Sydney’s urban fabric. It has been carefully designed and constructed to represent value for money over a long life and a quality of building that will require little ongoing maintenance.

Bronte House / Tobias Partners - Exterior Photography, Facade
© Justin Alexander

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Bronte House / Tobias Partners" 10 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/964696/bronte-house-tobias-partners> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.