We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Country House La Ranita / Estudio Damero

Country House La Ranita / Estudio Damero

Country House La Ranita / Estudio Damero - Exterior PhotographyCountry House La Ranita / Estudio Damero - Exterior Photography, BrickCountry House La Ranita / Estudio Damero - Interior Photography, Wood, BeamCountry House La Ranita / Estudio Damero - Interior Photography, Wood, Door+ 25

Luján, Argentina
  • Architects: Estudio Damero
  • Area Area of this architecture project Area :  3466 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, Adobe Systems Incorporated, Glitter, Griscan, Itati Marmolería, Ladrillos La Marisa, Trimble Navigation
  • Lead Architect : Estudio Damero
More SpecsLess Specs
Country House La Ranita / Estudio Damero - Exterior Photography
© Javier Agustín Rojas

Text description provided by the architects. The idea of ​​gathering homes under the premise of "country club" led us to reflect on the type of architecture that we would propose. To the basic design, premises were added the imaginary and compositional elements of a country house; the challenge of the studio would be to take these elements in a current key without ceasing to refer to the idea of ​​refuge and introspection of the interior of the house together with the close contact of life with nature, through a predominant element in country houses, such as the gallery, a transition between the inside and the outside.

Country House La Ranita / Estudio Damero - Exterior Photography, Brick
© Javier Agustín Rojas
Country House La Ranita / Estudio Damero - Image 17 of 25
Plan - Ground floor
Country House La Ranita / Estudio Damero - Interior Photography, Brick, Facade
© Javier Agustín Rojas

The "classic" bedrooms to the east, the opening of the living-dining room, gallery through, to the north and a controlled west, was materialized with a one-floor house developed under the cloister typology: bedrooms, living-dining room and "barbecue area" build three of the four faces of the cloister; and a long and narrow pool represents the fourth face, generating its own landscape around the only two existing trees on the land.

Country House La Ranita / Estudio Damero - Interior Photography, Wood, Beam
© Javier Agustín Rojas

The composition of the house is a kind of volumes, planes, and spaces that are degrading towards its extremes. The bedroom sector begins with the volume of the laying patio, rises in the rooms, and is crowned in the volume of the water tank. The house turns and goes down in the living-dining room and dematerializes in the garage and in the “barbecue area”. The highest point of the composition is a hinge that articulates the public and private parts of the house. It is also a sector that opens up generating crossed visuals towards the horizon.

Country House La Ranita / Estudio Damero - Interior Photography, Wood, Door
© Javier Agustín Rojas

In relation to materiality, there was also the premise of a "country house", where certain durable and low-maintenance elements solve the totality. The brick is the predominant material, this was used for the floor, wall, and ceiling. The idea of ​​the wide wall as a bearing wall and the main thermal insulator, was materialized through a double wall with an air chamber. The ceiling of the living-dining room was made with a flat brick vault and wooden beams, and the entire exterior floor was resolved in common brick. As a visual continuity, the entire interior floor is red tile.

Country House La Ranita / Estudio Damero - Interior Photography, Countertop
© Javier Agustín Rojas

The idea of ​​raising the fewest possible elements not only refers to the materials but also to the autonomy of the house to solve certain points. The exterior faces materialized as compact volumes seeking privacy and control from the sun without the need for sunshades. The plan of the rooms is a game of full and empty that allows the desirable entry of the morning sun, while the volume of the laying yard closes the main vehicular traffic. The volume of the rooms and the living-dining room generates privacy inside the cloister, where the latter is solid towards the neighboring house opening in the opposite corner (southwest) looking for the horizon and letting in the last rays of the day.

Country House La Ranita / Estudio Damero - Interior Photography
© Javier Agustín Rojas
Country House La Ranita / Estudio Damero - Image 21 of 25
Axonometric
Country House La Ranita / Estudio Damero - Exterior Photography
© Javier Agustín Rojas

The Gallery allowed us to expand the territory and unify programs, which generates paths and living spaces.

Country House La Ranita / Estudio Damero - Exterior Photography
© Javier Agustín Rojas

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Country House La Ranita / Estudio Damero" [Casa de campo la ranita / Estudio Damero] 08 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/964569/country-house-la-ranita-estudio-damero> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.