We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Qville Ecological Co-Housing / B-architecten

Qville Ecological Co-Housing / B-architecten

Qville Ecological Co-Housing  / B-architecten - Exterior Photography, Windows, FacadeQville Ecological Co-Housing  / B-architecten - Exterior Photography, Brick, Windows, Facade, Garden, CourtyardQville Ecological Co-Housing  / B-architecten - Exterior Photography, Brick, FacadeQville Ecological Co-Housing  / B-architecten - Interior Photography+ 33

Essen, Belgium
  • Architects: B-architecten
  • Area Area of this architecture project Area :  5966
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Lucid
  • Design Team : Christophe Combes, Evert Crols, Mira De Winne, Dirk Engelen, Jenne Gits, Sven Grooten, Inês Lourenço, Steven Stessens, Sietse Van Doorslaer, Brecht Van Duppen
  • Client : HEEM
  • City : Essen
  • Country : Belgium
More SpecsLess Specs
Qville Ecological Co-Housing  / B-architecten - Exterior Photography, Brick, Windows, Facade, Garden, Courtyard
© Lucid

Text description provided by the architects. The former Quarantine stables, a listed monument in a natural and farmland area in Essen, were transformed into an ecological co-housing project. The original volumes of this historical site were restored, disappeared buildings rebuilt.

Qville Ecological Co-Housing  / B-architecten - Exterior Photography, Brick, Facade
© Lucid
Qville Ecological Co-Housing  / B-architecten - Image 22 of 33
Ground floor plan
Qville Ecological Co-Housing  / B-architecten - Exterior Photography, Brick, Facade, Windows, Garden, Courtyard
© Lucid

The 1,7 ha domain counts 44 near-zero energy housings such as 1 to 4 bedroom dwellings and intergenerational homes. The common areas hold an indoor swimming pool and a wellness area, a community center with flex job working areas and a roofed terrace with a swimming pond.

Qville Ecological Co-Housing  / B-architecten - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade, Garden
© Lucid
Qville Ecological Co-Housing  / B-architecten - Interior Photography, Table, Beam, Chair, Courtyard
© Lucid
Qville Ecological Co-Housing  / B-architecten - Interior Photography
© Lucid

The inhabitants have access to car-sharing locations and solar energy charging stations. Several common bicycle sheds underline the traffic-free nature of this site. The commercial part at the front side of the site boasts a pub and B&B’s for tourists. At the entrance, there is an exposition area with information and more explanatory historical details about the site.

Qville Ecological Co-Housing  / B-architecten - Exterior Photography, Windows, Facade
© Lucid

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:2910 Essen, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Qville Ecological Co-Housing / B-architecten" 14 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963316/qville-ecological-co-housing-b-architecten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.