We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra

Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra

Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Exterior Photography, FacadeRamón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Interior PhotographyRamón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Exterior PhotographyRamón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Interior Photography, Beam+ 22

  • Design Team : Enrique Álvarez-Sala, Juan José Mateos, Camila Aybar, Juan Manuel Rojas, Laura Domínguez.
  • Clients : AEDAS Homes
  • Installations : Valladares Ingeniería
  • City : Sevilla
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Exterior Photography, Facade
© Jesús Granada

Text description provided by the architects. The building has the qualities required after Covid-19: space, light, ventilation, and views, favouring and modulating the necessary contact with the exterior. 

Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Exterior Photography
© Jesús Granada

The long history of this building can be summarised by saying that a project committed to the city that rehabilitated an old, centrally located, degraded site, whose design integrated an office building with an urban petrol station, was in the process of construction when the crisis left it unfinished at the structural stage in 2009.

Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Interior Photography
© Jesús Granada
Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Image 22 of 22
Section 04
Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Interior Photography
© Jesús Granada

Originally designed by Hombre de Piedra Architects, it integrated the petrol station canopy as a spectacular overhanging volume of the office building itself. This created a coherent ensemble and a landmark that would form a futuristic urban gateway to the Plantinar neighbourhood.

Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Interior Photography, Living Room
© Jesús Granada

For more than eight years, the building in structure and on one of Seville's main avenues became a striking urban scar. Finally, the developer AEDAS Homes acquired the building and selected the proposal by the team of architects EAS, Aybar-Mateos, and Hombre de Piedra through a competition. In this project, the appropriate use of the pre-existence becomes the opportunity to propose a unique type of housing that explores the current meaning of residential architectural quality.

Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Interior Photography
© Jesús Granada

From the urban point of view, it assumes the integration of the petrol station already contemplated in the original office project. The terraces and overhangs on the north and south facades follow the horizontal lines of the petrol station canopy, giving continuity to its volumes. The façades of the first three floors form a base braced by the petrol station, unlike the upper levels, which have lighter, more pared-down volumes. This strategy reduces the scale of the building and improves its integration into the residential environment.

Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Exterior Photography, Facade
© Jesús Granada

The metal overhangs running along the façades of the building are also efficient sun protection for the windows on the south façade, while on the north façade, together with the continuous glass railings, they help to protect the building from the busy avenue. The powerful pre-existing musculature of the building, which allows for its spatial amplitude, is not concealed by the partition walls but is enhanced by leaving the pillars freestanding and exposed in most of the rooms.

Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Image 19 of 22
Plan - 1st to 5th floor

The opening of strategic new Mediterranean courtyards was the optimal solution to make the great depth of the original building more habitable. These openings were carefully placed so as not to damage the pre-existing structure. The halls open onto both the facades and the courtyard. The floor plans are arranged in series towards the east so that each dwelling takes up the courtyard. These courtyards also allow the central corridor to be naturally lit and ventilated.

Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Exterior Photography
© Jesús Granada

The final result is an efficient building, with Energy Rating "A", where spatiality, habitability and sustainability have been the axes that show the way after the health crisis of 2020.

Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra - Exterior Photography
© Javier Orive

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Av.de Ramón y Cajal, Seville, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ramón y Cajal Residential Building / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra" [Residencial Ramón y Cajal con Integración de Estación de Servicios / Estudio Alvarez-Sala + Aybar-Mateos Arquitectos + Hombre de Piedra] 12 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963153/ramon-y-cajal-residential-building-estudio-alvarez-sala-plus-aybar-mateos-arquitectos-plus-hombre-de-piedra> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.