We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Terrace House near Demachiyanagi / atelier Luke

Terrace House near Demachiyanagi / atelier Luke

© Yohei Sasakura© Yohei Sasakura© Yohei Sasakura© Yohei Sasakura+ 36

More SpecsLess Specs
© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

Text description provided by the architects. This extensive renovation of a typical post-war Japanese row house is located in the quiet northern suburbs of Kyoto. Over the years, the house had received a series of minor modifications, but the original structure was still evident.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

Conceptually the approach was to strip back the house to its essential structure and remake the dwelling through careful intervention; legibly differentiating old and new. Spaciousness is created within this small home through darkness as well as light. Shadows extend almost infinitely above whilst the ground plane extends into the street, blurring the bounds of the small plot.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura
Plans
Plans
© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

Internally the black stained timber skeleton creates a spacious vertical void of shadows within which two pristine cedar boxes are inserted, almost as furniture. A box at the entry provides containment for the bathroom, kitchen and laundry, with an elevated sleeping loft accessed via a ladder. Atop this box, views are revealed to both the private and public realms of home and neighbourhood. At the rear, a new timber box is inserted, bringing lightness, warmth and connection to the street, buffered by a private garden.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

A series of layered screens and doors modify negotiation with the public domain and provide a variety of modes for adapting to Kyoto’s seasons — capturing winter sun and summer breezes as desired. In-floor heating and insulated glazing provide additional thermal comfort, without being evident in the aesthetic of the home.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura
Sections
Sections
© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

Given the age and condition of the original building, much of the structure was augmented or replaced to comply with contemporary requirements for seismic safety and fire resistance. The exterior fabric was further adapted to provide improved thermal efficiency, acoustic separation and overall resilience.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

A simple and refined palette of materials is used throughout and was  selected to best utilize skilled local carpenters and plasterers. A close  working relationship with the builder and local suppliers allowed all timber to be sourced from the same managed forests in the Yoshino region of nearby Nara. This versatile cedar plays all roles; from structure, to joinery, cabinetry, linings and external cladding. Natural finishes of linseed oil and tannin-based stains were selected to complement the natural durability of the timber, allowing the material to age gracefully without maintenance.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

Natural grey cement floors and walls, with textured markings celebrating handmade finishing techniques, contrast the warmth of the timber. Brass trims, fixtures and custom lights bring flashes of gold within the shadows.

Laneway Façade Plans
Laneway Façade Plans
© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

In contrast to the approach internally, the front façade has been carefully remade using traditional techniques, with distinctive elements — such as the mushikomado lattice window — restored through close collaboration with local craftspeople. Within the surrounding context of unsympathetically modified homes, this respect for the past is strangely a radical intervention. The quality of real trades and materials is evident when contrasted with the palette of prefabricated and plasticized finishes that dominate this typical Japanese suburb. The diminutive scale and fine permeability almost present the home as an historical artefact within the street, demonstrating an alternative to the towering and impregnable neighbours.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Terrace House near Demachiyanagi / atelier Luke" 09 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963036/terrace-house-near-demachiyanagi-atelier-luke> ISSN 0719-8884
© Yohei Sasakura

出町柳的住宅 / atelier Luke

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.