We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House by the Woods / Stanislav Fiala

House by the Woods / Stanislav Fiala

House by the Woods / Stanislav Fiala - Interior Photography, Windows, Lighting, ChairHouse by the Woods / Stanislav Fiala - Interior Photography, Living Room, Sofa, TableHouse by the Woods / Stanislav Fiala - Exterior Photography, Garden, CourtyardHouse by the Woods / Stanislav Fiala - Exterior Photography, Facade, Garden+ 27

  • Architects: FIALA + NEMEC
  • Area Area of this architecture project Area :  335
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Filip Šlapal
  • Lead Architect : Stanislav Fiala
  • Collaborators : Jiří Václavů, Jana Šťastná, Zuzana Boháčová
  • Designer : Roman Vejmelka
  • Country : Czech Republic
More SpecsLess Specs
House by the Woods / Stanislav Fiala - Exterior Photography, Facade, Garden
© Filip Šlapal

Text description provided by the architects. At the very end of a villa neighborhood, in an area where stand-alone villas turn into low apartment buildings, on uneven terrain, we have designed a round-shaped house with several garden levels. It is located on the edge of a steep slope that leads to the border of a slopy forest, which significantly affected the whole concept.

House by the Woods / Stanislav Fiala - Exterior Photography, Facade
© Filip Šlapal
House by the Woods / Stanislav Fiala - Image 27 of 27
Section
House by the Woods / Stanislav Fiala - Exterior Photography, Garden, Courtyard
© Filip Šlapal

Part of the house is buried in the hill, which creates a nice garden on the first floor separated from the street by a palisade made of larch beams. This created a pattern of alternating between woods and openings into the garden, inspired the house’s façade, which is made of larch planks and mirroring bands.

House by the Woods / Stanislav Fiala - Interior Photography, Living Room, Sofa, Table
© Filip Šlapal
House by the Woods / Stanislav Fiala - Image 23 of 27
Basement floor plan
House by the Woods / Stanislav Fiala - Interior Photography, Living Room, Windows, Chair, Beam
© Filip Šlapal

These mirror the surrounding greenery and draw in the garden and the adjacent forest. The view of the tall tree crowns then enhances the atmosphere inside the house.

House by the Woods / Stanislav Fiala - Interior Photography, Table, Door, Windows, Chair
© Filip Šlapal

The house is surrounded by balconies and terraces that follow up on the topology of round shapes and also connect the outer world with the top floors. The roof terrace, which is above the tops of the trees, then provides panoramic views of the wider surroundings.

House by the Woods / Stanislav Fiala - Interior Photography, Windows, Lighting, Chair
© Filip Šlapal

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House by the Woods / Stanislav Fiala" 12 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963019/house-by-the-woods-stanislav-fiala> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.