We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House Altinho / António Costa Lima Arquitectos

House Altinho / António Costa Lima Arquitectos

House Altinho / António Costa Lima Arquitectos - Interior Photography, Living RoomHouse Altinho / António Costa Lima Arquitectos - Interior Photography, Closet, ShelvingHouse Altinho / António Costa Lima Arquitectos - Interior Photography, ChairHouse Altinho / António Costa Lima Arquitectos - Interior Photography, Beam+ 39

Lisboa, Portugal
More SpecsLess Specs
House Altinho / António Costa Lima Arquitectos - Exterior Photography
© Francisco Nogueira

Text description provided by the architects. The site is called Altinho probably because it's on a higher level than the old Junqueira Street which is mostly in a lower plan. From the little square, you can get a privileged view over the river and the Electricity Museum, one indelible icon of the city history.

House Altinho / António Costa Lima Arquitectos - Interior Photography, Living Room
© Francisco Nogueira
House Altinho / António Costa Lima Arquitectos - Image 27 of 39
Section
House Altinho / António Costa Lima Arquitectos - Interior Photography, Chair
© Francisco Nogueira

The original use of the building is related to the fluvial nature of the city. It is integrated into the wide waste of manufacturing and logistic warehouses that spreads and swarm in an irregular line along the Tagus banks in streets like Junqueira, Pedrouços, Dom Luis I, Rua da Alfândega, Rua of the Tobacco Garden, Calçada de la Cruz de Pedra, Xabregas, etc. The option of maintaining the original walled perimeter rests on the interpretation of the intrinsic value of this morphology in the context of Junqueira and the city.

House Altinho / António Costa Lima Arquitectos - Interior Photography
© Francisco Nogueira
House Altinho / António Costa Lima Arquitectos - Interior Photography, Brick, Facade
© Francisco Nogueira

The house is born of the confrontation of two archetypes - house vs. warehouse - confronting shapes, scales, and materials. Thus, the house occupies the walled perimeter interspersing patios and terrace voids with fragmented volumes.

House Altinho / António Costa Lima Arquitectos - Interior Photography, Facade
© Francisco Nogueira

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House Altinho / António Costa Lima Arquitectos" [Casa Altinho / António Costa Lima Arquitectos] 08 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962922/house-altinho-antonio-costa-lima-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.