We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Le Copenhague Apartments / Christophe Rousselle

Le Copenhague Apartments / Christophe Rousselle

Le Copenhague Apartments / Christophe Rousselle - Exterior Photography, Door, FacadeLe Copenhague Apartments / Christophe Rousselle - Exterior Photography, Windows, FacadeLe Copenhague Apartments / Christophe Rousselle - Exterior Photography, Windows, FacadeLe Copenhague Apartments / Christophe Rousselle - Interior Photography, Windows+ 33

Montreuil, France
More SpecsLess Specs
Le Copenhague Apartments / Christophe Rousselle - Exterior Photography, Windows, Facade
© Antoine Huot, Takiju Shimmura

Text description provided by the architects. This residential project, located on the outskirts of Paris, emerges as a single, sober volume with simple shapes that oscillate between massiveness and transparency due to the alternation between concrete and glass.

Le Copenhague Apartments / Christophe Rousselle - Exterior Photography, Windows, Facade
© Antoine Huot, Takiju Shimmura

The building is configured as a large solid body of almost white concrete, which contains 21 apartments distributed over 6 stories and which is inserted in a commercial plinth that tries to disappear through its glazed facade. The solid parts of this plinth are conceived in a dark tone that suppresses this level and provides a shadow in which the rest of the building is supported, giving lightness to the main volume.

Le Copenhague Apartments / Christophe Rousselle - Interior Photography, Windows
© Antoine Huot, Takiju Shimmura
Le Copenhague Apartments / Christophe Rousselle - Image 33 of 33
Floor plan
Le Copenhague Apartments / Christophe Rousselle - Interior Photography, Windows
© Antoine Huot, Takiju Shimmura

Each facade was carefully thought out, and they provide two different ways of approaching the public space. On one hand, one is conceived as a game of subtractions as you level up, producing generous outdoor spaces for the upper-story apartments. On the contrary, the other is thought of as a smooth element that is randomly interrupted by the different glazed openings. These two ways of facing the street, fit harmoniously into a single coherent body thanks to the mono materiality of the volume.

Le Copenhague Apartments / Christophe Rousselle - Exterior Photography, Facade
© Antoine Huot, Takiju Shimmura

The use of raw concrete has been chosen for being a unifying element - sober and elegant -, for its robust and durable quality, as well as for its structural advantage when creating outdoor spaces that are a real attraction and that favor a long-term qualitative use. The polished finish, very similar to metal, was achieved through the use of a very smooth metal formwork and a light gray tint which is finished with a satin clear coat.

Le Copenhague Apartments / Christophe Rousselle - Exterior Photography, Door, Facade
© Antoine Huot, Takiju Shimmura

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:93100 Montreuil, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Le Copenhague Apartments / Christophe Rousselle" 06 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962843/le-copenhague-apartments-christophe-rousselle> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.