We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Asa House / Bernardes Arquitetura

Asa House / Bernardes Arquitetura

© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG+ 21

Río de Janeiro, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area :  3385
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Archdesign, BW Assoalhos, Eleve, Eurocentro, M3, Npk Mármores, Realce, Serpa
  • Lead Architect : Thiago Bernardes
  • Design Team : Camila Tariki, Antonia Bernardes, Francisco Abreu, Ilana Daylac, Paulo Martins, Victor Campos, Thiago Moretti, Bruno Magalhães, Fabiana Porto, Daniel Vannucchi, Juliana Biancardine, Renata Evaristo, Alberto Botafogo
  • Projeto Estrutural Em Concreto : Gilberto do Valle
  • Paisagismo : Isabel Duprat
  • Air Conditioner : Greenwatt
  • City : Río de Janeiro
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Sitting on the top of a hill where a preexisting property was located, the Asa House (‘asa’ is the Portuguese word for wing) entirely rebuilt the relationship between site and building. The house creates a ‘harmoniously contrasting’ relationship between landscape and architecture through the articulation of partially underground spaces and emerging transparent volumes. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The site’s topography was designed in order to maximize the use of existing semi-flat surfaces as outdoor living areas while fitting key functional, circulation, and soil stabilization elements in-between retaining walls. All-access to the house – from visitors to staff – is done through this ‘topographic plinth’, which slowly uncurtains the surrounding landscape through sinuous passageways adapted to the original topography.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The distribution of all technical and service areas is also done through the plinth, including HVAC, parking, laundry, among others, which allows all systems to be centrally controlled and constantly monitored for efficiency. It also accommodates some amenities that are connected to outdoor activities, such as a gym and a sauna. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The house’s main social and living areas sit on top of this plinth in a volume made of glass and granite, which resembles a garden pavilion as seen from the garden. Its thin, curved roof (the ‘wing’) extends well beyond its limits, providing important environmental protection to living and dining areas. Its large glass panes slide entirely within the walls that cap the volume underneath the ‘wing’, allowing interior spaces to be completely open to the outdoor and to become one wide varanda. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The glass panels are equipped with automated skins that roll down to control natural light and temperature. The wooden walls that cap each edge of this volume enclose more private spaces, a home office, and a kitchen. The private section of the house, where bedrooms and suites are located, is housed in a granite volume perpendicular to the ‘wing’. Its granite façade and smaller windows provide more intimate views of the garden while protecting the privacy of the bedrooms. A separate unit that connects to the main house through the garden was designed as both a guest house and a covered dining area equipped with a small kitchen and a barbecue pit. The house has a total built area of 3300 sqm.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The external walls of the plinth have been built with pigmented concrete. The top volume is made with galvanized steel structure with drywall enclosing covered with ‘freijó’ and ‘cumaru’ wood, native trees of Brazil. The curved roof is composed table made of steel and concrete slabs with waterproofing done with over the thermo-molded film. Interior flooring is made with 0.3x3m ‘cumaru’ pieces, while outdoor areas are covered with gray granite extracted locally. The social areas of the house are enclosed by large-scale, sliding panes made of 18mm laminated glass in minimalist aluminum profiles. All HVAC and MEH infrastructure are centrally monitored for performance and are distributed throughout the periphery of the concrete plinth, allowing for easy maintenance access hidden from residents and visitors.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Section - AA
Section - AA
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The gardens have been designed with the use of native plants typical of the Atlantic Rainforest. The guest annex and private areas are covered with granite plates over metallic structures. Asa House establishes a unique relationship with the site that boosts its sublime and delicate beauty. Veiled technical and structural systems enable the house to fully express its delicate transparency and connection to nature with minimal interference, while its life support systems apply the most up-to-date, and energy-efficient sustainable technologies. The house is a unique example of the interplay between a highly abstract spatial concept with complex infrastructural systems.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Asa House / Bernardes Arquitetura" [Casa Asa / Bernardes Arquitetura] 02 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962703/asa-house-bernardes-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.