We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Johann Jacobs House / Felgendreher Olfs Köchling Architekten

Johann Jacobs House / Felgendreher Olfs Köchling Architekten
© Philip Heckhausen
© Philip Heckhausen

© Philip Heckhausen© Philip Heckhausen© Philip Heckhausen© Philip Heckhausen+ 14

More SpecsLess Specs
© Philip Heckhausen
© Philip Heckhausen

Text description provided by the architects. The new Johann Jacobs House enjoys an inevitable presence in the cityscape. Its position in the urban layout grants it a triple view of its surroundings: the volume is set back on all three sides towards the upper part, in relation to the different eaves of the neighboring historical buildings. Its urban specificity and autonomy are attributed to its plasticity and façade rhythm, subtly mimicking typical Hanseatic architectural elements such as the stepped gable wall.    

© Philip Heckhausen
© Philip Heckhausen
© Philip Heckhausen
© Philip Heckhausen

The external concrete walls of the building are ingeniously staggered, shaping the form of the building and completely freeing the interiors from pillars while ensuring great usage flexibility. To achieve increased openness and exposure of the internal spaces on three sides, the structures and internal staircases were reduced to an essential minimum.

Section
Section

The choice of materials and colors was tightly knit with the architectural language of the surrounding historical town. Earth-colored masonry veneer walls composed of water-struck bricks and ochre-hued mortar resemble typical Hanseatic façades. The sandstone sculptures of the original building were used to decorate the main façade of the new Johann Jacobs House.

© Philip Heckhausen
© Philip Heckhausen

Following the arched display windows on the ground floor, pedestrians are guided from the main commercial street through a side alley, entering a newly configurated public square. On the backside of the Johann Jacobs House, the main portal of the famous architectural monument, the weigh house, formerly housing the municipal weighing scales, was delicately refurbished.

© Philip Heckhausen
© Philip Heckhausen

Furthermore, the historical weigh house combines the styles of the Weser Renaissance and the reconstruction after World War II, forming a homogenous ensemble. Similarly, the new Johann Jacobs House makes heterogeneous fragments blend with references to different periods of construction and regional motifs creating a reinterpreted contemporary "Bremer Townhouse".    

© Philip Heckhausen
© Philip Heckhausen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Obernstraße 20, 28195 Bremen, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Johann Jacobs House / Felgendreher Olfs Köchling Architekten" 01 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962616/johann-jacobs-house-felgendreher-olfs-kochling-architekten> ISSN 0719-8884
© Philip Heckhausen

不莱梅计量所改造,Johann Jacobs公寓 / Felgendreher Olfs Köchling Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.