We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House Recast / Studio Ben Allen

House Recast / Studio Ben Allen

© French + Tye© French + Tye© French + Tye© French + Tye+ 30

London Borough of Haringey, United Kingdom
More SpecsLess Specs
© French + Tye
© French + Tye

Text description provided by the architects. The architects were keen to consider how the extension could demonstrate exemplarily the use of pigmented patterned concrete as both structure and architectural finish. Green patterned columns and beams create a framework for the salmon colour structural wall panels of the first-floor bathroom. Internally the use of pigmented concrete continues – with stairs, counters, sink, floors, benches, bath, and washbasin all cast in pigmented concrete. Use of offsite fabrication greatly reduced time on site, the mainframe and walls of the extension being erected in just three days.

© French + Tye
© French + Tye
Ground floor plans
Ground floor plans
© French + Tye
© French + Tye

A second theme is the use of louvered vaulted ceilings with bringing diffuse light down into both the kitchen and bathroom. A double-height space connects the new ground floor spaces with a new mezzanine on the first floor which in turn is connected to the main stair. This void allows light to penetrate deep into the house while also creating visual and aural connections through the house. Additional openings create similar connections on a smaller scale from the living room, dining room, and study to this central void.

© French + Tye
© French + Tye

Innovative use of concrete. The design team tried to push the boundaries of the material - namely concrete. The innovative use of concrete not just as structure or architectural finish but as both combined. This approach was inspired by the surrounding Victorian architecture, where the brickwork is patterned and decorated while also being a loadbearing material whilst having the speed and quality by being fabricated offsite.

© French + Tye
© French + Tye
© French + Tye
© French + Tye
© French + Tye
© French + Tye

The colours and use of materials were also inspired by high Victorian architecture in terms of richness. The bathroom is intended to have a hammam-like feel. The pattern on the main facade is mirrored in the balustrade which was CNC cut by the architect and delivered as an easy to assemble a kit of parts. Other bespoke details are the shower and basin and bath spouts which are bespoke.

© French + Tye
© French + Tye

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House Recast / Studio Ben Allen" 31 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962501/house-recast-studio-ben-allen> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.