We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Kindergarten Ramsau / Baukooperative

Kindergarten Ramsau / Baukooperative

© Michael Glechner© Michael Glechner© Michael Glechner© Michael Glechner+ 22

More SpecsLess Specs
© Michael Glechner
© Michael Glechner

Text description provided by the architects. The new building enters into dialogue with the existing architecture of the rural settlement structure and is intended to show further development of traditional construction methods in a modern form. The project is set back from the building lines of the neighboring buildings and thus creates a spatially defined arrival situation in the form of a public forecourt, which, in addition to coming and going, also represents a buffer between the public and private zone.

© Michael Glechner
© Michael Glechner
Plan
Plan
© Michael Glechner
© Michael Glechner
© Michael Glechner
© Michael Glechner

A vestibule leads to a spacious auditorium and arrival area - a multifunctional interior. A case made of larch wood and running over the entire depth serves as an exhibition shelf for children's works of art. It also forms a kind of room divider to the rooms behind it, such as the multifunctional room, kitchen, and staff room. A reading area open to the auditorium on the gallery floor. Immediately opposite is the movement area oriented towards the forecourt, which can be extended to the foyer by means of a mobile partition. A generous opening here serves as a “window to the village” and allows mutual visual relationships.

© Michael Glechner
© Michael Glechner
© Michael Glechner
© Michael Glechner

The two group rooms face east, towards the neighboring, agriculturally used green area. The retreat areas on the gallery floor, which can be reached via a wooden folding staircase and are designed as a “house within a house”, extend the group rooms upwards and thus allow a variety of play options in all directions.

© Michael Glechner
© Michael Glechner
Sections
Sections
© Michael Glechner
© Michael Glechner

The inner room sequences are exciting and varied. High quality of stay and diverse insights and views are the overarching architectural goal. The spirit of the place should be translated into extremely homely architecture without any arrogant gesture.

© Michael Glechner
© Michael Glechner

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ramsau, Lower Austria, Austria

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kindergarten Ramsau / Baukooperative" 28 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962461/kindergarten-ramsau-baukooperative> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.