We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House Rowa / MADE architects

House Rowa / MADE architects

© Johnny Umans© Johnny Umans© Johnny Umans© Johnny Umans+ 19

  • Architects: MADE architects
  • Area Area of this architecture project Area :  236
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
    Photographs :Johnny Umans
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  MHB, Nidasedum, Vlakke lichtkoepel
  • Lead Architects : Gill Matthyssen, Liesbeth Storkebaum, Fiona Deziron
© Johnny Umans
© Johnny Umans

Text description provided by the architects. The existing building could be described as a standard terraced house, but there is one important advantage: a large and beautiful garden in the middle of the city block. Unfortunately, the relation between this garden and the living areas was blocked by a series of storages and small spaces situated on different floor levels and characterized by a limited ceiling height.

© Johnny Umans
© Johnny Umans
© Johnny Umans
© Johnny Umans

The project starts with the demolition of all these existing additional constructions on the ground floor and opening the facade towards the garden. By doing so, a clear and direct relation towards the exterior emerges and natural light enters the house generously. The floor of the new addition is lowered to obtain a comfortable ceiling height under existing concrete ceilings. The difference in elevation between the main house and the new addition is connected with a few steps spanning the width of the house situated at the border of the addition.

© Johnny Umans
© Johnny Umans
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
Section
Section
© Johnny Umans
© Johnny Umans

The new volume on the ground floor ends by connecting to the rear facades of both neighbours, and so creating a triangular canopy. At no point, the construction depth of the adjacent building is overruled. The actual facade is recessed, in order to create a covered terrace on the left side of the plot. The canopy also functions as a sunscreen that protects the southwest orientated glass window from the sun.

© Johnny Umans
© Johnny Umans

The large dining kitchen seamlessly connects to the terrace and the garden. The border between inside and outside is marked or even articulated by an extremely thin steel frame window and an identical floor in terrazzo tiles on the inside as on the outside. By recessing the window, it creates not only a terrace but more importantly an interesting in-between space, defining a gradual transition. The height of the window is maximized by pushing the canopy to the maximum height of the roof construction.

© Johnny Umans
© Johnny Umans

On the ground floor in the existing main house, we have two spaces: a living room near the street facade and a central area in which a double side cupboard in a dark turquoise is designed to combine toilet, cloakroom, television furniture and storage.

© Johnny Umans
© Johnny Umans

The bathroom on the first floor is designed in relation to the roof garden and roof terrace. Views are framed, or even blocked, in order to enhance the feeling of a green oasis in the city to the maximum.

© Johnny Umans
© Johnny Umans

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House Rowa / MADE architects" 31 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962443/house-rowa-made-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.