We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

FUNGZEN Forest Healing Resort / TAOA

FUNGZEN Forest Healing Resort / TAOA

overall view. Image Courtesy of TAOApublic block. Image Courtesy of TAOApublic block resstaurant. Image Courtesy of TAOAguestroom activity area. Image Courtesy of TAOA+ 41

Hangzhou, China
  • Architects: TAOA
  • Area Area of this architecture project Area :  1255
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Lead Architect : Lei Tao
  • Design Team : Lei Tao, Zhen Chen, Ye Tao, Zhenqiang Dun, Linna Yuan, Yunyi Dai, Tong Shi, Lang Sun
  • Interns : Xiaozhuo Zhu, Weiming Wan, Licheng Sun
  • Client : 浙江风马牛长乐文化旅游有限公司
  • Collaborators Contractor : 中国建筑技术集团有限公司
  • City : Hangzhou
  • Country : China
More SpecsLess Specs
overall view. Image Courtesy of TAOA
overall view. Image Courtesy of TAOA

Text description provided by the architects. It is a leisure and holiday service space in the mountain forest in the suburb of Hangzhou, China. The design starts from the concrete environment. The first thing we consider is what kind of space device can talk with this mountain forest, and can better conform to the terrain and integrate into nature. The special conditions of the site determine the particularity of the building.

guestroom facade. Image Courtesy of TAOA
guestroom facade. Image Courtesy of TAOA
public block night view. Image Courtesy of TAOA
public block night view. Image Courtesy of TAOA

The building site is presented as two rectangles with connected corners, and the width across the valley stream is less than three meters. The butterfly shape is the result of connecting rectangular sites across two hillsides by service space. At the same time, it conforms to the contour lines of, and the internal functions of the building are divided by different ground elevations. Butterfly shape can also be understood as two V-shaped cuts cut into the building, facing two distant places of the valley respectively, introducing the natural landscape into the interior and embracing nature. The other two sides of the building are embedded in the mountain, and the channel of stream and mountain road is still reserved under the overhead butterfly-shaped building.

public block. Image Courtesy of TAOA
public block. Image Courtesy of TAOA
analysis diagram
analysis diagram
public block night view. Image Courtesy of TAOA
public block night view. Image Courtesy of TAOA

To keep some trees indoors, the vertical structure is designed as a "column courtyard", which is a pillar in the structural meaning, and a "miniature courtyard" with one tree preserved in the spatial meaning. The roof is a stepped slope, which can be used as a forest theater for small-scale performances. Interior space is unified by this sloping roof, and it is full of rhythm as the ground elevation changes.

analysis diagram
analysis diagram
guestroom facade. Image Courtesy of TAOA
guestroom facade. Image Courtesy of TAOA

By building such a space, we hope that every viewer will be in the most relaxed state, and can see a world with its own special rhythm, which is different from usual.

public block entrance. Image Courtesy of TAOA
public block entrance. Image Courtesy of TAOA
public block. Image Courtesy of TAOA
public block. Image Courtesy of TAOA

The 38-68㎡ aluminum shell buildings are placed deep in the forest and penetrates into nature. The definition of architecture returns to the basic concept of being a shelter, which exists as a basic space against wind and rain to meet people's basic needs. The weather-resistant aluminum shell can withstand the erosion of harsh climate, which is in contrast to the surrounding environment. The size of space is defined by the human body, and the walls and roofs of buildings are within reach. This kind of space experience close to a camping tent always makes people feel that nature is close at hand, only separated by the thickness of an outer wall.

public block resstaurant. Image Courtesy of TAOA
public block resstaurant. Image Courtesy of TAOA
public block tea room. Image Courtesy of TAOA
public block tea room. Image Courtesy of TAOA

All-in-one wooden material provides a warm and comfortable building lining and a pleasant living atmosphere, which is in contrast with the wild interest of external nature. This contrast makes people sensitive to nature and can feel the beauty of nature, either tender and delicate, or harsh and cold.

public block activity area. Image Courtesy of TAOA
public block activity area. Image Courtesy of TAOA

There is one native tree in each building and the space occupied becomes the courtyard, which is always accompanied by indoor life through glass, which is the reverse penetration of nature into the building, and the courtyard also provides a private landscape for the toilet.

guestroom activity area. Image Courtesy of TAOA
guestroom activity area. Image Courtesy of TAOA
public block activity area. Image Courtesy of TAOA
public block activity area. Image Courtesy of TAOA

The interior is designed to have different elevations. Not defined by partition walls, different living contents are separated by heights, thus maintaining relative independence and creating rich changes in space, which are also reflected in the external forms of buildings to adapt to the different slopes of mountains.

guestroom activity area. Image Courtesy of TAOA
guestroom activity area. Image Courtesy of TAOA
guestroom interior. Image Courtesy of TAOA
guestroom interior. Image Courtesy of TAOA

Each interior space has a corresponding floor-to-ceiling glass facade. The top of the pyramid is provided with skylights that can look at the sky and crown, combine into different directions to enjoy the scenery. The external landscape is projected into the whole space, becomes the main element of architecture, and forms the special tension of space. All of which is to gain more perception of nature when living indoors.

guestroom activity area. Image Courtesy of TAOA
guestroom activity area. Image Courtesy of TAOA

As a spiritual healing place, the greatest value lies in how to integrate into nature and accompany it. People can feel nature again, return to inner peace and set themselves free.

public block outdoor platform. Image Courtesy of TAOA
public block outdoor platform. Image Courtesy of TAOA
public block outdoor platform. Image Courtesy of TAOA
public block outdoor platform. Image Courtesy of TAOA

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hangzhou, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "FUNGZEN Forest Healing Resort / TAOA" 23 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962056/fungzen-star-forest-healing-resort-taoa> ISSN 0719-8884
guestroom. Image Courtesy of TAOA

不是居·林 | 疗愈系度假酒店 / TAOA陶磊建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.