We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Cruise Terminal / Hexia Architects

Cruise Terminal / Hexia Architects

© Gushang Culture© Gushang Culture© Gushang Culture© Gushang Culture+ 28

  • Architects: Hexia Architects
  • Area Area of this architecture project Area :  895
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Gushang Culture
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  美特幕墙 Metish
More SpecsLess Specs
© Gushang Culture
© Gushang Culture

Background. Ginkgo Swan Lake is located in the Xiushui New District of Jiaxing. Based on the natural ecological landscape, it uses abundant water resources and integrates rich traditional culture. At the same time, it introduces unique projects such as ginkgo forest, small train tour around the lake, art museum, ecological bird island, and water village. It is committed to build a new city to experience future life with harmonious coexistence of ecology and nature, wisdom and technology, integration of art and humanity. The Cruise Terminal is located along the side of the lake.

© Gushang Culture
© Gushang Culture
© Gushang Culture
© Gushang Culture

Design concept. Queuing is boring. Traveling in a utopian like Swan Lake, people should enjoy the time when waiting for the boat. The starting point of our design is very simple, is to make waiting fun.

© Gushang Culture
© Gushang Culture

© Gushang Culture
© Gushang Culture

Space. Stair is the most ambiguous element in architecture, just like "waiting", it is an in-between status. "Up" and "Down" are two relative concepts in space. If the "middle" connecting the upper and lower were blurred, the upper and lower would become one unit: the ground extends to the roof/roof extends to the ground/ground and The roof is one step of a big step.

© Gushang Culture
© Gushang Culture
© Gushang Culture
© Gushang Culture

In one form that embraces the two completely different behaviors of "walking" and "sitting", the building becomes a seat that can be walked and a staircase that can be sat on. The entire building and the surrounding site have also become a space "in-between" up and down, where people could enjoy the waiting time going up and down.

© Gushang Culture
© Gushang Culture

Meanwhile, people's movement and stay make this space more dynamic. The tasteless space "under the stairs" disappeared, where there is a space under one dynamic roof. The transparent and openable curtain wall allows the view and space to extend to the vast lake. The overhanging eaves can block the noon sun in summer and let the warm sun in winter spill into the room.

© Gushang Culture
© Gushang Culture

The white box on the north side of the building contains all the auxiliary functions and pipelines. It also isolates the undesirable visual environment on the north side, creating a large and flexible space in the middle, affords programs such as ticket sales, exhibitions, pop-ups, forums, and even catering.

© Gushang Culture
© Gushang Culture

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Jiaxing, Zhejiang, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cruise Terminal / Hexia Architects" 20 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961945/cruise-terminal-hexia-architects> ISSN 0719-8884
© Gushang Culture

银杏天鹅湖游船码头 / 禾下建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.