We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

JJP Hospitalaria Office Renovation / Gabriel Verd Arquitectos + Buró4

JJP Hospitalaria Office Renovation / Gabriel Verd Arquitectos + Buró4

© Jesús Granada© Jesús Granada© Jesús Granada© Jesús Granada+ 33

  • Consultants : Manuel Jesús Cansino Conejero, Carlos Gómez Álvarez, Francisco Castellanos Ortiz
  • Collaborators : Rosario Rodríguez Cazorla, Antonio Alonso Campaña, Isabel Jiménez López, Ismael Ferral Sevilla, Carlos Sánchez Sanabria, Ruth Martínez González
  • Client : JJP Hospitalaria
  • Engineering : Suringeniería
  • City : Mairena del Aljarafe
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
© Jesús Granada
© Jesús Granada

Text description provided by the architects. JJP Hospitalaria is a national distributor of cutting-edge surgical equipment. In late 2019, JJP decided to consolidate its facilities, until then spread around Seville, in the PISA business park. They purchased a 3-storey building, constructed in 1992, with a large adjoining warehouse. 

© Jesús Granada
© Jesús Granada
Plan - Site
Plan - Site
© Jesús Granada
© Jesús Granada

The project consisted of a change of exterior image and a comprehensive internal refurbishment. Apart from satisfying the functional requirements, the design also addresses issues of accessibility and fire safety. The change of façade, the use of high-efficiency lighting, the installation of a 30kW photovoltaic roof, and the implementation of passive bioclimatic measures, allow energy consumption to be minimized.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Program. The uses are distributed in three clearly defined zones by floor: technical area, administration, and management. The ground floor houses a reception with direct communication with the floor above, a warehouse, technical services, and changing rooms. The upper levels are organised around an inner courtyard. The first floor houses offices for admin, sales staff, and workspaces. On the second floor, the management suite and multi-use space. THE COURTYARD The original building had a patio of lights from the first floor– a gap between floor slabs with no architectural merit. The courtyard has been converted into a keyspace and the focal point of the offices. 

© Jesús Granada
© Jesús Granada
Plan - Ground floor after
Plan - Ground floor after
© Jesús Granada
© Jesús Granada
© Jesús Granada
© Jesús Granada

The beechwood lattice and motorised aluminium slats allow for control of sunlight. The chimney effect created allows for constant natural ventilation, tempering the internal environment and minimizing the use of air conditioning. The walls dressed in beechwood slats and bamboo disguises access to secondary spaces (services, staff kitchen, and facility room). The discontinuous timber surfaces and slats on the ceiling act as acoustic baffles and provide the necessary sound comfort to open work areas. Suitable working conditions have been achieved by creating a nurturing interior environment within which all activity takes place. The beechwood (with its warmth and aroma), the filtered light, the absence of reverberation, and the carefully chosen furniture contribute to this harmony.

© Jesús Granada
© Jesús Granada
Sections - After
Sections - After
© Jesús Granada
© Jesús Granada
© Jesús Granada
© Jesús Granada

Facade. The image JJP wanted to project with their new facility, combined with new openings and the necessity to upgrade the energy efficiency of the building, drove the design solution. In contrast to the interior, external cladding is a steel sheet, which reflects the corporate image. This ventilated façade improves the thermal insulation and controls the light in the office spaces. During the day, the building presents an aseptic and powerful image, almost seamless. As the sun sets, the interior and the true physiognomy of the building are revealed.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Calle Exposición, 34, 41927 Mairena del Aljarafe, Sevilla, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "JJP Hospitalaria Office Renovation / Gabriel Verd Arquitectos + Buró4" [Reforma Oficinas JJP Hospitalaria / Gabriel Verd Arquitectos + Buró4] 29 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961786/jjp-hospitalaria-office-renovation-gabriel-verd-arquitectos-plus-buro4> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.