We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Gable House / UA Lab (Urban Architectural Collaborative)

Gable House / UA Lab (Urban Architectural Collaborative)

© Inclined Studio© Inclined Studio© Inclined Studio© Inclined Studio+ 28

Ahmedabad, India
More SpecsLess Specs
© Inclined Studio
© Inclined Studio

Text description provided by the architects. The residential mass is divided into two separate blocks keeping the Garden and Courtyard continuous. We developed a layout with open spaces running parallel to the indoor residential spaces. This also allowed for getting in maximum daylight and providing better cross-ventilation opportunities. At the entrance, one is greeted by a play of a low height Gable roof and a narrow vertical double heighten space. Light is taken from above, which brightens the entire narrow space. Tactfully designed Scissor truss with sleek mild steel members holds the roof above and living space below.

© Inclined Studio
© Inclined Studio

The Delicate scissor truss against the Simple bold tower, displays a contrasting and evocative Entrance facade set in the green open space. The design layout is about interconnected spaces and interconnected volumes. Internally all the spaces are free flowing within one another. The volume of the formal living is connected with the main house spaces on only one side, leaving all the three sides open and gets connected to the Garden.

The middle double height volume takes the Family room and the Dinning spaces. Interestingly, this double height volume is sandwiched between two open spaces provides very good cross-ventilation in the living room area, where maximum time is spent by the family members. The bridge acts as an interesting element within the double height volume. The Formal living room and sleeping spaces on the First floor hold the Gable roof. The Scissor truss provides uninterrupted clear openings at the two ends. Both the gable ends are kept transparent and protected by clear glass.

© Inclined Studio
© Inclined Studio

This allows a good clear view of the sky from the inner spaces. The eaves of the gable roof have been worked out in such a manner that it gives the sense of floating roof. This quality is achieved by providing clear glass windows between the eaves and the wall. As the Gable roof is kept floating, natural light enters the inner space from all the four sides. The natural light changes throughout the day and during different seasons. This makes the experience within these inner spaces richer and mesmerizing. The Gable house provides a rich variety of spaces, which can be enjoyed during different times of the day and in different seasons. All the spaces are well integrated within each other as well as with outside.

© Inclined Studio
© Inclined Studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Gable House / UA Lab (Urban Architectural Collaborative)" 15 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961669/gable-house-ua-lab-urban-architectural-collaborative> ISSN 0719-8884
© Inclined Studio

印度交错住宅 / UA Lab (Urban Architectural Collaborative)

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.