We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Energy Hub / Morris+Company

Energy Hub / Morris+Company

© Jack Hobhouse© Jack Hobhouse© Jack Hobhouse© Jack Hobhouse+ 24

More SpecsLess Specs
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Context. The Energy Hub is a unique mixed-use building within the regeneration masterplan for Elephant and Castle. Developed with Lendlease, the 4-storey building contains a combined heat and power facility, nursery, café and community space and pocket park. The project comprises a combination of community and commercial uses never before entwined in one building.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

As well as facilities to provide heat and power to 3000+ new homes, an important aspect of Morris+Company’s process was to highlight the distinctiveness of the programmatic adjacencies. Where possible, relationships and facilities are shared, visual connections are made and a wider engagement established to the surrounding context.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Site. The site acts as a gateway to the masterplan, located on the corner of Heygate Street and at the southern end of the proposed Elephant Park. Set against a backdrop of taller brick residential buildings emerging from the masterplan, the Energy Hub’s distinct materiality and typology act as a civic marker, with the energy centre chimney set to the corner of Heygate Street.

Site plan
Site plan

The building acts as a buffer to the busy Heygate Street, providing views into the industrial workings of the energy centre, whilst sheltering the entrance to the nursery, café and community space to the east, set amid a new pocket park and playground

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Project.  The sculptural qualities of the massing and façade have been carefully curated to conceal and reveal activities from the building’s varied programmes. Windows into the energy centre offer education on how energy is created within the city.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
Floor plan level 2
Floor plan level 2
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

On the upper levels, the nursery has large windows and terraces allowing visual connections to the local school and across the terrace rooftops. A double-height café and community space open out onto the pocket park and children’s play area creating activity on the ground floor. The public realm has been designed to retain the established London Plane trees on the site and provides playspace and greenspace to residents and the public.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Typology.  A composition of differing sized windows punctuate the building’s skin, defined by the varied programmes in the building, from picture windows into the energy centre, to a seat for nursery children. The perforated metal façade conceals a secondary set of openable windows and louvres that reveal themselves at night, giving the building an ever-changing facade.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Materiality.  Metal anodised perforated cladding reveals the differing personality of the building between day and night. A concrete datum wraps the base of the building with red aggregate revealed around entrances, in reference to the surrounding Victorian red brick buildings.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Heygate St, London SE17 1SN, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Energy Hub / Morris+Company" 14 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961643/energy-hub-morris-plus-company> ISSN 0719-8884
© Jack Hobhouse

伦敦能源枢纽 / Morris+Company

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.