UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS

UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS

UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, FacadeUP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, FacadeUP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, FacadeUP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Interior Photography, Kitchen, Beam+ 42

  • Design Concept And Architectural Design : JASPER ARCHITECTS
  • Building And General Planning : JASPER ARCHITECTS and GEWERS PUDEWILL
  • Head Of Design : Martin Jasper
  • Planning Lead : Joerg Westphal
  • General Planning Lead : Henry Pudewill, Georg Gewers
  • General Planning : Georg Gewers, Alexander Mendelsohn
  • Facade Design Team : Tobias Becker, Dennis Trutty
  • Planning Team : Lene Nettelbeck, Sara Staschiok, Nabil Rajjoub, Andre Flaskamp, Andrey Yordanov
  • Hvac, Mep Engineer : Engineering company Meinhardt Fulst
  • Fire Consultants : hhpberlin
  • City : Berlin
  • Country : Germany
More SpecsLess Specs
UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, Facade
© Nils Koenning

Text description provided by the architects. In 2016 JASPER ARCHITECTS won the competition organized by SIGNA, Austria’s largest privately-owned real estate company, for an overall redesign of the former "Centrum Warenhaus" shopping mall of the GDR, built in 1979. The competition task was to present a concept to turn this massive squared building block of 80m x 80m into usable office space for the digital era.

UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, Cityscape, Facade
© Hans-Georg Esch

The old department store was originally conceived as an introverted building without openings to the outside. That principle had to be reversed: the interior daylight situation was a major challenge. The idea presented in the competition by JASPER ARCHITECTS was to cut triangular-shaped prisms on each side of the squared building to flood the interior with natural light and by this, loosen up the massive monolithic geometry. These "voids" redefine the building’s urban presence entirely, opening up the volume on all four sides.

UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Image 42 of 42
Concept Diagram

“The dimensions of the UP! were all too familiar for us: the existing building looked like a monolithic extrusion of a typical city block of Buenos Aires. Those keep confronting the architects with one main challenge: How is the provision of natural lighting dealt with? Cuts of all sizes and forms are made into the urban mass and urban planning regulations of different times overlap - those create complex urban geometries that always arise from the same squared base of the city block. For us, this was an inspiration for our proposal for the UP!" (Martin Jasper)

UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Exterior Photography, Facade, Windows
© Hans-Georg Esch

SIGNA then commissioned JASPER ARCHITECTS in a partnership with the local practice GEWERS PUDEWILL for the Building- and General Planning of the revitalization. The floor space that had been cut out was regained by two added floors on the top of the existing structure, plus a roof pavilion and extensive rooftop terrace. The entire existing facade was removed and the building block was reduced to its concrete skeleton. With huge circular saws, the voids were cut out of the old structure.

UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, Facade
© Hans-Georg Esch
UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, Facade
© Hans-Georg Esch

What remained, was a regular grid of concrete columns subdividing the floors every twelve meters and four cores. Parts of the history of the building were uncovered, decades of history left their patina on the bare concrete; old technical infrastructure and rusty traces became visible and were kept in place. The rough, industrial charm became a canvas for the new era.

UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Interior Photography, Kitchen, Beam
© Nils Koenning
UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Image 38 of 42
Typical floor plan
UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Interior Photography, Kitchen, Windows
© Hans-Georg Esch
UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Interior Photography, Facade, Beam
© Hans-Georg Esch

The facade is composed of two types of modules: a fully glazed and an opaque module with integrated casements. They cover the entire facade in a ratio of three to one, providing the necessary amount of shade for sunlight regulation. In the voids, glass doors are integrated to give access to the terraces. The old skeleton is revealed to passers-by behind the new glazed envelope, and the urban environment can be experienced as a full panorama view from all levels.

UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Interior Photography, Facade
© Hans-Georg Esch
UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, Facade, Handrail
Courtesy of JASPER ARCHITECTS

To organize the vast floor areas into different zones, meeting room boxes and translucent cast-glass walls are distributed strategically along with the floors. The flooring color concept adds another layer to the zoning, defining functional areas without physical boundaries. What was once an interior-focused shopping center has been reimagined as an outwardly focused center for productivity, creativity, and community.

UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS - Exterior Photography, Windows, Cityscape
© Hans-Georg Esch

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Koppenstraße 8, 10243 Berlin, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS" 12 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961529/up-berlin-jasper-architects> ISSN 0719-8884
© Nils Koenning

递进立面,柏林上城综合体UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.