We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Winter House / LAAR

Winter House / LAAR

© Tamara Uribe© Aaron Morales© Tamara Uribe© Tamara Uribe+ 39

  • Architects: LAAR
  • Area Area of this architecture project Area :  848
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Cemex, Carpintec, Coberma, Procon
  • Lead Architect : Andrea Cecilia Alcocer Carrillo, Diego Andrés Lizama Azcorra, Manuel Trujillo Ojeda
More SpecsLess Specs
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

Text description provided by the architects. Winter House is a single residential unit whose main goal is being a shelter and a setting for the enjoyment of the land property’s pristine privileged nature, such as the outdoors and the country lifestyle. These are the main reasons why the blueprint is organized into four blocks, linked through the occupants’ control of permeability from the inside-out of the residence, for the layout to approach thanks to the textures accomplished on the volumes, rifts, and spans, into dynamic filters which extent or restrict spaces in order to the necessities. 

© Diego Lizama
© Diego Lizama

Towards the avenue arises a language of materials that holds the sincerity of the natural elements, such as stone and wood, and whose spans emphasize the different volumes that appear to be dancing one next to the other. Space is seized by an axis of different heights that opens a gateway from north to south as the spinal column of the house unfolds each space reaching into the green oasis of the Country Club.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

Towards the golf camp, a game of different volumes makes appears, whose flared spans reduce the weight, creating ones covered with textures that allow a wide managing of permeability, giving the opportunity to transform the whole house into an extension to the golf camp if wanted. The brief consists of a social area: the living and the dining rooms, the bar, the office, the kitchen, the pool, and the terrace; a private area, which includes four bedrooms and services. It was required that those areas were independent of one another, therefore, the access is introduced as a meeting point between them, and its function as an extension of the whole areas leading to the golf camp.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
© Aaron Morales
© Aaron Morales
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

Every space is distinguished by its privacy control and permeability towards the exterior, as such as the office that is divided into two parts: one on the outdoors and one on the indoors, and their interaction is perceived as dependents one from another since the foliage and the tectonic of the residence allow (if wanted) to get rid of the splitting between them, promoting constant ventilation and controlled sunlight. Texture management responds to the location’s permeability, quarry stone on the volumes enclosing terraces, walls with sandblasted concrete finishes, and wood and glass membranes as versatile control elements.

© Diego Lizama
© Diego Lizama
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Winter House / LAAR" [Casa Invierno / LAAR] 04 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960986/winter-house-laar> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.