We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Splash Installation / Arttenders

The Splash Installation / Arttenders

© Pim Top & Amber Leijen© Pim Top & Amber Leijen© Pim Top & Amber Leijen© Pim Top & Amber Leijen+ 30

  • Architects: Arttenders
  • Area Area of this architecture project Area :  300
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  EPS 200 Tempex
  • Design And Production : Siobhan Burger, Faye Ellen (Arttenders)
  • Artist : Arttenders x Cindy Bakker
  • Communications : Brianne Wind
  • Production : Amber Leijen
  • Assitant : Zwaan van der Helm, Rosa Floris, Liza Oostenbrink, Natalie Beunk
  • Manufacturers : De La Roy, Iwaarden
  • Communication : Brianne Wind
  • Commissioned By : The Municipality of Rotterdam & Rotterdam. Make it Happen
  • Made Possible By : Eurovision Song Contest
  • City : Rotterdam
  • Country : The Netherlands
More SpecsLess Specs
© Pim Top & Amber Leijen
© Pim Top & Amber Leijen

Text description provided by the architects. WHAT?! An outdoor pool? In Hart van Zuid, at the Annie M.G. Schmidt square in Rotterdam, a functional artwork has been launched in the shape of... a swimming pool - just before the start of the Eurovision Song Contest. Not a real one of course, but an artistic interpretation that serves as an interactive meeting place for the inhabitants of Rotterdam and visitors. The Splash, a collaboration between Arttenders and artist Cindy Bakker, is inspired by the natural appeal of paddling pools. It is a place where functionality, art, spatial development, and policy solutions come together through social design. The work is 'officially' put into use from April 28 on, but can already be admired!

© Pim Top & Amber Leijen
© Pim Top & Amber Leijen

The striking design of The Splash is the first in a series of designs placed in public space, entitled ‘The Shape of Rotterdam’. The concept behind The Shape of Rotterdam is the result of an opportunity spotted by Rotterdam. Make it Happen. and Arttenders to employ city marketing to enhance the role of local identity and needs in public development. Arttenders was commissioned by the Municipality of Rotterdam to perform extensive research on how welfare, sport, greening, climate adaptation, area development, and local needs of residents and entrepreneurs can be combined within a functional and iconic design in the public space.

© Pim Top & Amber Leijen
© Pim Top & Amber Leijen
The Pool drawing
The Pool drawing
© Pim Top & Amber Leijen
© Pim Top & Amber Leijen

The Annie M.G. Schmidt square in Rotterdam Zuid was picked and is the first to have a ‘Shape of Rotterdam’ with The Splash. The launch will take place just before the Eurovision Song Contest as part of the official city dressing for the event. The Splash will, therefore, not only function as a calling card during the event but will also be part of the long-term legacy of Rotterdam. “Thanks to Host City Rotterdam, The Shape has gained momentum. Zuidplein now has an icon which, even after the Eurovision Song Contest, provides an answer to a practical wish from the neighborhood,” says Siobhan Burger of Arttenders.

© Pim Top & Amber Leijen
© Pim Top & Amber Leijen

For and with the city. "The Shape of Rotterdam aims to develop attractive places in the public space where everyone feels welcome and heard, but which also address bigger challenges," says Burger. Surrounding entrepreneurs, residents, Hart van Zuid, Rotterdam City Council, and landscape architect Karres en Brands were, therefore, actively involved in the design process. Rotterdam artist Cindy Bakker submitted her portfolio for the Call for Interest. She was selected as the local artist for this project by a professional and public jury. Together with Arttenders, she created ‘The Splash’.

© Pim Top & Amber Leijen
© Pim Top & Amber Leijen
The float 01
The float 01
The float 02
The float 02
© Pim Top & Amber Leijen
© Pim Top & Amber Leijen

The Splash is a sensory experience, inspired by the paddling pools of the 1960s with a nod to the brand-new swimming pool in Zuid. The multifunctional design provides a space for encounters; a place where both younger and older generations can come together.

© Pim Top & Amber Leijen
© Pim Top & Amber Leijen

Cindy Bakker: “The Splash is designed to be "appropriated" by the neighborhood. Already during the installation, we saw that people chat with each other on the seating elements, that children skateboard over the surfaces, and that even the little ones climb and scramble over the diving board. It works, how cool is that!”

© Pim Top & Amber Leijen
© Pim Top & Amber Leijen
© Pim Top & Amber Leijen
© Pim Top & Amber Leijen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Annie M.G. Schmidtplein, 3083 CX Rotterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Splash Installation / Arttenders" 03 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960980/the-splash-installation-arttenders> ISSN 0719-8884
© Pim Top & Amber Leijen

鹿特丹水花公园 / Arttenders

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.