We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Jinan Changzhuang Church / Archipoetry Studio

Jinan Changzhuang Church / Archipoetry Studio

Handmade stained glass inset with U-shaped glass lamination. Image © natureimageInterior of main hall. Image © natureimageThird floor gallery looking back at the main hall. Image © natureimageFrom the podium into the auditorium. Image © natureimage+ 41

Jinan, China
  • Design Team:Lei Xia,Guangwen Feng,Feng Chen,Yu Pan,XInjia Niu
  • Project Consultants:Jingbin Zhang
  • The Client:Jinan Changzhuang Church
  • City:Jinan
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Perspective from southwest. Image © natureimage
Perspective from southwest. Image © natureimage

Text description provided by the architects. One day back to last September, I was thinking about the beam and pillar again, then wrote down the poem above. Beam and pillar, is there really a substantial difference? I feel there is a blurred boundary. Just like wall and roof, door and window, or bucket arch and arch, to me, they are literally the same. Jinan Changzhuang Church is located in Changzhuang Village,a remote place in the countryside of Jinan, China. The church is situated in the center of a forest and crops which are naturally segregated from the village.

Perspective of southeast. Image © natureimage
Perspective of southeast. Image © natureimage

Through deep research on the structure, materials, and natural light of the building,we hope this rural church represents a sacred atmosphere that is silent and calm. Returning to its most simplistic, basic, and natural building space. In terms of architectural form, we started by abstracting current space into a simple and basic building block, and then all the modification is within such a simple block.

Surrounding views and east annexe in construction. Image © natureimage
Surrounding views and east annexe in construction. Image © natureimage

Front facade. Image © natureimage
Front facade. Image © natureimage

The structure was being considered at the beginning of the design process. We aim to present a classical, symmetrical, and rhythmical spatial atmosphere. One of the core design strategies is that we try to eliminate decoration as much as possible. In other words, the interior space is merely the direct expression of building structure.

Symmetry and structural rhyme. Image © natureimage
Symmetry and structural rhyme. Image © natureimage

U-shaped glasses with vertical lines combined with steel cross structure are specially designed to apply in the main facade, visually communicating an upward force to the audience. The candle holder pattern is composed of hand-made stained glass to bring back the tradition. In terms of the exterior wall, we did not follow the traditional white theme but selected the dark color instead. Hoping that the color of the building will be more durable and better integrate into the surrounding environment.

Handmade stained glass inset with U-shaped glass lamination. Image © natureimage
Handmade stained glass inset with U-shaped glass lamination. Image © natureimage
Ground floor foyer looking up. Image © natureimage
Ground floor foyer looking up. Image © natureimage

Major interior materials for the main hall are exposed concrete columns and red brick walls. The concave-convex treatment of the brick is not just to create the texture, but also to expose more pores of the brick. So that the brick material will have an added effect of sound absorption. At the same time, we hide the air conditioner and other equipment in the wooden trellis bench on both sides. On top of the functional aspect, this also increases the seating capacity. The design of the solid wooden seats is as simple, practical, and sturdy as possible.

Interior of main hall. Image © natureimage
Interior of main hall. Image © natureimage
From the podium into the auditorium. Image © natureimage
From the podium into the auditorium. Image © natureimage

The lighting design of the main hall is one of the design focus. We adopted a more restrained to rational approach. As far as possible, there should be no visible lighting fixture in the main hall, and only light strips are installed on the upper part of the brick walls. At night, the lights on both sides will illuminate the entire roof, which in turn illuminates the entire main hall space. In the daytime, indoor lighting can completely rely on skylights.

The light strip is hidden above the red brick wall. Image © natureimage
The light strip is hidden above the red brick wall. Image © natureimage

At the same time, skylights and side windows crisscross with each other so that the light and shadow of the room will change constantly throughout the time. On the other side, light penetrating through the stained glass together with arrays of beams and columns create a warm but powerful religious atmosphere.

Interlocking light inside the main hall. Image © natureimage
Interlocking light inside the main hall. Image © natureimage

Interior of church. Image © natureimage
Interior of church. Image © natureimage

The overall process is not as easy, it consists of many people`s hardworking. From the start of design to the completion of construction, we spare no effort to follow the project for three years and slowly grow up together with the church. We will continue to follow up the post-project in the future, unconditionally.

Third floor gallery looking back at the main hall. Image © natureimage
Third floor gallery looking back at the main hall. Image © natureimage

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Changzhuang Village, Licheng District, Jinan City, Shandong Province, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jinan Changzhuang Church / Archipoetry Studio" 29 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960804/jinan-changzhuang-church-archipoetry-studio> ISSN 0719-8884
Interior of main hall. Image © natureimage

济南苌庄教堂 / 房子和诗工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.