We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Wing of Swallow / TJAD Original Design Studio

The Wing of Swallow / TJAD Original Design Studio

© ZY Architectural Photography© ZY Architectural Photography© ZY Architectural Photography© ZY Architectural Photography+ 23

Shenzhen, China
  • Design Team : Dian Yu (Intern), Yunsong Wu, Xuefeng Li, Zhenqi Jing(Intern)
  • Structural Team : Zhun Zhang, Rui Wang, Jinhua Wang
  • Structural Engineer : Zhun Zhang, Rui Wang
  • Facility Design : Zhe Shao, Jiabin Sun, Xinyu Ma, Shiguang Zhao
  • The Client : Water Resources Bureau of Shen Zhen Municipality
  • City : Shenzhen
  • Country : China
More SpecsLess Specs
© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography

Text description provided by the architects. The Wing of Swallow is located on the north bank of the middle section of the Maozhou River in Baoan District, Shen Zhen. With the theme of children's playground, it integrates various functions and landscape venues. It is a three-dimensional amusement park integrating amusement, rest, and viewing.

© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography

Its construction is very ingenious: on the one hand, the design draws inspiration from the traditional Chinese intelligence toy "tangram" to form a basic configuration——a swinging column system, while the tangram was called a "Swallow-like Geometries" in the Song Dynasty; on the other hand, the structure is lightly entwined in the woods of the site, with its two corners cocked up like wings that have been raised, so it is named "Wing of Swallow".

© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography

Construction combined with Culture. The station adopts an innovative swinging column system, with a basic configuration of 3 columns that support corners with each triangular face, which continuously grows within a 36m×40m range. The structure has good structural construction expressiveness and meets the needs of rapid construction.

© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography

In order to solve the vertical support stability, we control the length of the triangular members within 11 meters, and design a 160mm diameter shuttle column and a 230×250mm tapered column cap to eliminate the torsion and bending moment, so that the column can only bear axial force.

Perspective view of the roof
Perspective view of the roof
© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography

In order to solve the horizontal stability, we use components with unified form and function, such as the stay cables of the Mami cafe, the load-bearing wall of the public restroom, the outdoor slide, and the steel-wood staircase to control the horizontal stability, so that the diameter of the shuttle-shaped column can be reduced to 160mm. The combination of fusiform columns and triangular roofs "floating" in the waterfront woods gives the crowd an illusion of anti-gravity under the pavilion; the raised corners on both sides of the roof resemble the wings of a bird, realizing the unity between  culture (Swallow-like Geometries), construction (swing column) and shape.

© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography

Clearly Visible Construction Materials. The original plan uses modern wood structure CLT plywood to make a triangular overall prefabricated plate, which is then optimized to a composite system of outer ring C-shaped steel beam + 400mm high wooden beam + CLT board.

© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography

All the triangular surfaces are connected by relative articulation. People can clearly see all the materials in the system under the pavilion, which has a good expressive power of construction materials, and realizes the unity between modeling and construction materials.

© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography

Architectural and Landscape Integration. The station is located in the waterfront green area on the north bank of the Mao Zhou River, with Yan Yong Road in the north and the box culvert road in the south.

© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography

There are many trees in good condition growing on the original site. We set up 4 openings on the roof in the form of "tangram", so that the trees on the site can grow luxuriantly in the original location. The building and the trees are integrated and intertwined, realizing the unity between the building and the landscape.

© ZY Architectural Photography
© ZY Architectural Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Near NO.26 Yang Yong Road, Bao An District, Shen Zhen, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Wing of Swallow / TJAD Original Design Studio" 27 Mar 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960203/the-wing-of-swallow-tjad-original-design-studio> ISSN 0719-8884
© ZY Architectural Photography

深圳茅洲河燕几之翼儿童公园 / 同济原作设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.