We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Art Barn / Thomas Randall-Page

Art Barn / Thomas Randall-Page

© Jim Stephenson© Jim Stephenson© Jim Stephenson© Jim Stephenson+ 44

  • Project Manager : PJ Dove - the floating workshop
  • Stonework : Jeremy Greaves - Stonemason
  • Bespoke Steelwork : earp engineering
  • Concrete Floor : Devon Microcement
  • Country : United Kingdom
More SpecsLess Specs
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson

Text description provided by the architects. The exterior was designed to follow the straightforward and utilitarian approach farmers have always taken to building barns. 

© Jim Stephenson
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson

The large, low-pitched volume is simply wrapped in vertical cedar boards. This skin gives way, at a horizontal datum to a galvanized steel skirt, amplifying the natural gradient of the land and protecting the timber from rain splash. Camouflaged in these metal and timber facades are a series of industrial-scale shutters, playfully folding and sliding to reveal generous areas of glazing.  

© Jim Stephenson
© Jim Stephenson

The project’s programmatic mix of the archive, storage, and studio, with the fragmented pattern of use, led me to divide it into three distinct environmental zones. 

© Jim Stephenson
© Jim Stephenson
Overall axo
Overall axo
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson

Highly insulated, airtight, and linear, the archive itself, with its sensor-controlled dehumidification system, acts as a wall to the north. Most of the rest of the volume, housing the robust sculptures and hosting seasonal or active uses, remains unheated.

© Jim Stephenson
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson

Inside, a freestanding ‘creature’ known as the ‘Winter Studio’ stands on stone hooves. Wearing a dark coat of natural cork and warmed by its own stove, this room-within-a-room is the project’s nerve center. Beyond its door, a balcony offers long views out through the tree canopy and across the valley.

© Jim Stephenson
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson

A major design move was the formalizing of this sloping site into two terraces with a retaining wall. Starting in the landscape this element enters the building from the west and once inside turns back on itself to enclose the lower level and form part of the stair. The three split levels provide novel perspectives of the work, altering perceptions of scale and revealing the subtlety with which they touch the ground. 

© Jim Stephenson
© Jim Stephenson

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dartmoor Forest, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Art Barn / Thomas Randall-Page" 18 Apr 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960146/art-barn-thomas-randall-page> ISSN 0719-8884
© Jim Stephenson

木屋套木屋,森林中的艺术谷仓 / Thomas Randall-Page

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.