We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Tea Room Floating by the River / DCDSAA Dianchuan Architecture Office

Tea Room Floating by the River / DCDSAA Dianchuan Architecture Office

view along the river. Image © Enlong Zhubay window. Image © Enlong Zhumodern glass box. Image © Enlong Zhustairs and corridor. Image © Enlong Zhu+ 27

  • Area Area of this architecture project Area :  300
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Enlong Zhu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  上海志核建材, 上海驰加照明, 立邦涂料
  • Lead Architect : Hao Wang
More SpecsLess Specs
view along the river. Image © Enlong Zhu
view along the river. Image © Enlong Zhu

Text description provided by the architects. The project is located at No.10053 Songjin Avenue. Grain warehouses and factories built in succession from the 1950s to the 1990s have been upgraded and transformed into Warehouses on Clouds Cultural and Creative Park through new planning. The park covers an area of 136 mu, with a building area of nearly 40,000 ㎡, including 59 old buildings. The park is divided into International Beer Culture Area, Art Exhibition Interactive Area, Sci-Tech Creative Office Area, Coastal Living, and Leisure Area, and Fashionable Online Celebrity Shooting Area, etc.

west exterior. Image © Enlong Zhu
west exterior. Image © Enlong Zhu
east exterior. Image © Enlong Zhu
east exterior. Image © Enlong Zhu

The teahouse in the Plan is located in Block 37 East, an old building near the banks of the People River. On the riverside line of Warehouses on Clouds, there are many vicissitudes of life; The inner side along the riverbank line is relatively empty, which is suitable for developing tea houses on the wharf. Visitors stay here to rest, drink tea and look at the scenery, can absolutely enjoy the touch of the wind and the flow of water as well as enjoy themselves physically and mentally.

eastern aerial view. Image © Enlong Zhu
eastern aerial view. Image © Enlong Zhu
bay window. Image © Enlong Zhu
bay window. Image © Enlong Zhu

"Qie Guo Pavilion (Ignorance is Bliss Pavilion) Space", a single one of the old building reconstruction, follows the principle of the new landmark of local humanities, the historical features and traces of the old buildings have been preserved to the maximum extent, to get in touch with the wind, flowers, tea, clouds and dust from the five human senses, such as hear, smell, taste, see and understand, Bring people a kind of spiritual enjoyment, as if they were in a paradise; The material characteristics of tea space are difficult to sustain and rich in poetry. On the wall of the white building, there are modern glass boxes and horizontal note windows, which have a lasting appeal after being transformed.

exploded diagram
exploded diagram
modern glass box. Image © Enlong Zhu
modern glass box. Image © Enlong Zhu

The building designed by DCDSAA Dianchuan Architects is a panoramic teahouse integrating creativity and modernity. The diversity of indoors matches with the outdoor landscape, and the light and shadow change in every time period, creating a pleasant landscape.

stairs and corridor. Image © Enlong Zhu
stairs and corridor. Image © Enlong Zhu

A hollow glass box was cut on the white wall, which functions are to enjoy the fragrance of tea on the balcony and to give a panoramic view of the outdoor scenery for online celebrities. Each time period is very beautiful and integrates with the changes of the seasons; the Tea-Tasting Reception Area and Teahouse on the 1st floor are also subtly extended to the depths, with the ripples and reflections of the People's River outside reflecting the interior so as to make it brighter.

south side window. Image © Enlong Zhu
south side window. Image © Enlong Zhu
tea space alongside the river. Image © Enlong Zhu
tea space alongside the river. Image © Enlong Zhu

Since this single old building is located by the river, the panorama is not only optimized in terms of ventilation, but also in terms of orientation. The design of the entrance of the tea room on the 1st floor is very unique because the irregularly-shaped inclined black steel plate is cleverly inserted into the wall, which adds some fun to the way into it. The simplicity and otherworldliness of the Teahouse make it a place away from the disturbances of the outside, and only here can people be peacefully indulged in the enjoyment of beauty.

tea room along southern river. Image © Enlong Zhu
tea room along southern river. Image © Enlong Zhu
reception area. Image © Enlong Zhu
reception area. Image © Enlong Zhu

All the tables of the teahouses on the 1st floor are made of the old wooden door of the warehouse retained by the old building. Meanwhile, the historical traces of the warehouse are also preserved. A window has also been chiseled into the west wall to maximize the view and the overlapping of light and shadow to complement each other. The building has plenty of natural light and shadows from the wind and water, and the built-in glass structure dances with the sun in the morning as the temperature rises.

1F receptio area and stairs. Image © Enlong Zhu
1F receptio area and stairs. Image © Enlong Zhu

On the 2nd floor, there are many horizontal windows and diagonally cut structures, which are also for introducing natural light and promoting ventilation. A large number of elements, such as sunlight, can illuminate the small windows on the strongest side walls and the inclined ceiling, which helps the airflow. The staircase leads up to the wall of the People River on the 1st floor, and the staircase platform has been transformed into a storage space and pool. The most amazing thing is that even on the stairs, you can feel the circulation of air.

atrium. Image © Enlong Zhu
atrium. Image © Enlong Zhu
2F platform. Image © Enlong Zhu
2F platform. Image © Enlong Zhu

Each room on the second floor is called a "Wai Suo" (Teahouse), which is separated by rows of wooden screens. As an independent building, the teahouse is composed of the teahouse itself, water system, landscape, and site. Designer Wang Hao hopes to create such an artistic conception: just waking up from a dream in the morning, the soul is still wandering in the no-ego situation, bathing in the light of the faint tipsy in the half-dream, looking forward to the elusive freedom.

platform. Image © Enlong Zhu
platform. Image © Enlong Zhu

For the teahouse, the concept of tea space embodies the spiritual connotation of metaphysics and then becomes a practice of the art of life, worship of purity and elegance, and a spiritual ritual created by absolute sacredness. In the harmonious and quiet space, the teahouse is like an oasis, where every leaf is so simple and natural, allowing tired people and tourists to gather here and enjoy the beauty of art while drinking tea.

tea room and terrace. Image © Enlong Zhu
tea room and terrace. Image © Enlong Zhu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tea Room Floating by the River / DCDSAA Dianchuan Architecture Office" 13 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959774/tea-room-floating-by-the-river-dcdsaa-dianchuan-architecture-office> ISSN 0719-8884
exterior. Image © Enlong Zhu

上海云间粮仓改造,漂浮在河边的茶室 / DCDSAA淀川建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.