We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

La Trobe University Student Accommodation / Jackson Clements Burrows

La Trobe University Student Accommodation / Jackson Clements Burrows

© John Gollings, Peter Clarke© John Gollings, Peter Clarke© John Gollings, Peter Clarke© John Gollings, Peter Clarke+ 12

Melbourne, Australia
More SpecsLess Specs
© John Gollings, Peter Clarke
© John Gollings, Peter Clarke

Text description provided by the architects. La Trobe University’s twin building student accommodation development brings 624 new student beds to their eastern residential precinct. It forms a key part of an ambitious plan to transform its Bundoora campus into a University City of the Future over the next 10 years.

© John Gollings, Peter Clarke
© John Gollings, Peter Clarke

This is a significant project for the University and one of the first buildings of an overall master plan that creates high quality housing and study spaces, improves student living and enhances connections to adjacent precincts such as Sports Park and Glenn College. The majority of existing 1960s on-campus housing stock is starting to lack the amenity expected in new purpose-built student accommodation. Yet the existing buildings, Menzies and Glenn Colleges, are robust and far from precious – qualities enjoyed by students! Both were planned around generous central courtyards, and as we approached site planning, we were inspired by this notion of providing private space in the public realm.

© John Gollings, Peter Clarke
© John Gollings, Peter Clarke

At a master plan level, the buildings form two sweeping arcs, one along the site’s north eastern corner and the other along the south western corner, creating strong edges to the campus ‘street’ network and providing large central ‘private’ courtyard space between the buildings. The radial forms negotiate their way around the established gum trees which flank the site boundary and form sculptural clusters within the site itself. Whilst both buildings have respective ‘front doors’ to the street network, a finer grain of pathways sneak between to reveal the inner, more colourful heart to the development.

Plan
Plan

Building orientation balances sun exposure across all facades and minimised the potential for poor performing western and southern facades. By utilising off-site fabrication and unitised facade units, a thermally broken high-performance facade was employed and delivered in the tight timeframe. The facades folded outer sheet provides shading to windows, and is a study in repetition, shadow and colour.

© John Gollings, Peter Clarke
© John Gollings, Peter Clarke

A considered palette applied to the facade and interior spaces references the macro to micro of the site’s natural indigenous landscape, respecting its Australian bush campus context. The colour spectrum indicates a progression from the whites, silver and greys of eucalyptus trunks to the more vibrant colours found in the details – the greens, pinks and reds in the gum leaves, and the burnt oranges in the bark fissures.

© John Gollings, Peter Clarke
© John Gollings, Peter Clarke

Activating the street edge at ground level, a transparent glazed curtain wall for communal spaces and continuous seating along the perimeters create pedestrian scale and encourage students to informally sit, gather and engage with the buildings and broader street context. 275 apartments, including single occupancy studios and 4-, 5- and 6-bedroom units are supported by study areas, student kitchens and large communal spaces. A central core balances two equally loaded wings on a typical floorplate, creating circulation efficiency. It also promotes chance encounters between students.

© John Gollings, Peter Clarke
© John Gollings, Peter Clarke

Over 75% of approximately 20,000sqm gross floor and roof area, and over 90% of the load-bearing walls and columns are constructed in CLT and Glulam. In utilising 4500 cubic metres of Cross Laminated and GluLam timber the project was arguably one of the most ambitious mass timber projects in Australia. With careful attention to fire engineering and acoustic performance, the mass timber is judiciously to warm the interiors and reveal the nature of construction. Nowhere is this more dramatically apparent than in the central common spaces which climb up through the building. Double height glulam columns soar almost 20 metres from ground slab to roof in admiration of the large gum retained in the middle of the central courtyard.

© John Gollings, Peter Clarke
© John Gollings, Peter Clarke

This large-scale student living development sets a new benchmark for innovation in design and delivery in Victoria, while creating a warm and human-centric solution that will engage and connect its residents to the broader campus as a University City of the Future.

© John Gollings, Peter Clarke
© John Gollings, Peter Clarke

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Level 20/360 Collins St, Melbourne VIC 3000, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "La Trobe University Student Accommodation / Jackson Clements Burrows" 31 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959330/la-trobe-university-student-accomodations-jackson-clements-burrows-architects> ISSN 0719-8884
© John Gollings, Peter Clarke

乐卓博大学学生宿舍 / Jackson Clements Burrows Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.